Dinsdag 06 Mei

Familiebedrijven hebben aandacht voor ESG vaak al van nature

Binnen WTC/e Brainport is van oudsher veel aandacht voor het familiebedrijf. Zo brengt de commissie familiebedrijven regelmatig generaties ondernemers bij elkaar om van elkaar te leren en kennis en ervaringen en uit te wisselen. Vaak met medewerking van een van de leden. Zo is Platinum-member BDO al meer dan dertig jaar dé familiebedrijvenadviseur, gespecialiseerd in integrale ondersteuning van familiebedrijven in het bijzonder waar het gaat om alle aspecten van familiedynamiek en familiepatronen, samenwerken, effectieve communicatie, familie governance en bedrijfsopvolging. Samen met WTC/e Brainport hebben zij in dat kader een programma ontwikkeld om de nieuwe generatie ondernemers binnen het netwerk (NextGen) te ondersteunen.

“Familiebedrijven hebben een eigen karakter, eigen cultuur, een rijke historie en vooral gekenmerkt door sterke familiebanden”, stelt Michel Prent, werkzaam binnen de Adviesgroep Familiebedrijven en Familievermogen . “Met onze adviesgroep adviseren en begeleiden we families in het definiëren, ontwikkelen, implementeren en uitvoeren van de familiestrategie, eigenaar- en eigendom strategie. alsook het zorgvuldig beheren van het familievermogen. Bij familiebedrijven zijn visie, strategie en familiewaarden als ook de familiedynamiek en familiepatronen namelijk onlosmakelijk met elkaar verbonden, daarmee zijn ze niet of nauwelijks te vergelijken met niet-familiebedrijven. Daarom vraagt het begeleiden van een familie met een bedrijf speciale zorg  en diepgaande kennis van en ervaring met familiesystemen in het familiebedrijf. Niet voor niets zijn de adviseurs van BDO Adviesgroep Familiebedrijven | Familievermogen geen fiscalisten of accountants. De adviseurs zijn opgeleid in familiesystemisch werken, transformatieve mediation en hebben opleidingen gedaan aan de Family Firm Institute (een gerenommeerd Amerikaans instituut) en niet onbelangrijk: zij doen dit werk dagelijks. De adviseurs van deze groep ondernemers kunnen op een waardevolle manier helpen in elke levensfase van de  familie en onderneming.”

 Integrale aanpak

 Tegelijkertijd zijn ook familiebedrijven natuurlijk gewoon ondernemingen die zich aan wet- en regelgeving moeten houden. Daarom maken Prent en zijn collega’s ook gebruik van de brede expertise binnen de diverse afdelingen binnen BDO waardoor specifieke vakkennis wordt aangevuld met een grote mate van branchekennis en een proactieve houding waar het gaat om de steeds weer snel veranderende wet- en regelgeving.  Zoals het feit dat sinds dit jaar grote familiebedrijven verplicht moeten voldoen aan de nieuwe CSRD-rapportage. In het kader van deze Corporate Sustainability Reporting Directive (CSDR) moeten bedrijven verplicht rapporteren over wat de impact van het bedrijf is op het gebied van mens en milieu.

“Dit gold sinds 2024 al voor beursgenoteerde bedrijven en dus nu ook voor alle familiebedrijven die aan twee van de drie volgende criteria  voldoen namelijk meer dan 250 medewerkers, 50 miljoen euro aan omzet en 20 miljoen op de balans** (zie kader onder aan tekst).

 “Als familiebedrijven aan twee van deze criteria voldoen, moeten ze een duurzaamheidsrapportage uitbrengen”, verduidelijkt Marco Schilder, als partner binnen BDO werkzaam binnen BDO Advisory en gespecialiseerd in CFO Services en Sustainability. “Wij helpen onze klanten daar graag bij. Niet alleen omdat het noodzakelijk is, maar ook omdat we merken dat er bij organisaties een groeiend besef is dat ze moeten gaan verduurzamen. Dat ze dat verplicht zijn aan de volgende generatie.”

De volgende generatie

Een besef dat binnen familiebedrijven natuurlijk al veel meer leeft. Immers, een succesvol familiebedrijf heeft continuïteit hoog in het vaandel staan. Het toekomstbestendig maken van het bedrijf staat vaak op nummer 1. Prent: “Dan kun je denken aan een gezonde bedrijfsvoering, maar ook aspecten als duurzaamheid, goed werkgeverschap en maatschappelijk verantwoord ondernemen horen daar zeker bij. Je ziet dat dit binnen familiebedrijven leeft. Ze zijn ook bereid om daarin te investeren. Zeker de nieuwe generatie ondernemers/bedrijfsopvolgershebben dat zeer sterk.”

Schilder: “Zonder dat het ten koste hoeft te gaan van het resultaat. Sterker nog, bedrijven die kunnen aantonen dat ze serieus werk maken van deze aandachtspunten op het gebied van Enviroment, Social en Governance (ook wel de zogenaamde ESG-criteria genoemd) hebben vaak een betere basis waar het gaat om groei. Zo zijn ze aantrekkelijker voor investeerders en hun kapitaal, zijn ze concurrerender op de veranderende markt en is de innovatiekracht groter, omdat de lijnen vaak kort zijn en er snel beslissingen genomen kunnen worden.”

Prent: “Familiebedrijven hebben vaak een lange termijn visie die verder reikt dan de volgende kwartaalcijfers. Deze visie sluit naadloos aan bij de principes van ESG, die gericht zijn op duurzame groei en waardcreatie op de lange termijn. En daarmee kunnen ze niet alleen het verschil maken voor zichzelf waar het gaat om continuïteit, maar ook voor de omgeving waarin ze opereren. Vaak spelen deze bedrijven namelijk een cruciale rol in de samenleving. Zijn ze zeer en langdurig betrokken bij de gemeenschap in hun vestigingsplaats en de regio waarin ze opereren. Ze zijn een sterk merk.”

Schilder: ”Iets wat bijvoorbeeld weer bij kan dragen aan het aantrekken en behouden van medewerkers. Met name de jongere generaties geven immers de voorkeur aan werkgevers die normen en waarden hoog in het vaandel hebben staan en deze delen om een betere wereld te creëren. En dat geldt ook voor de klanten. Klantloyaliteit realiseren is vandaag de dag meer dan het leveren van een goed product tegen een marktconforme prijs. Klanten willen transparantie en een goed ethisch gedrag van hun leverancier. Als je dat voor elkaar hebt bouw je als vanzelf een trouwe klantenkring op en is de continuïteit van het familiebedrijf geborgd.”

Prent: “En dat is waar we samen met onze klanten natuurlijk naar streven. Samen sta je sterker en nooit alleen, is een veelgehoorde kreet binnen familiebedrijven. En dat is ook zo, maar dan moeten wel alle neuzen dezelfde richting op (blijven) staan. En daar helpen wij graag bij.”  

**

Het interview heeft plaatsgevonden vóór publicatie van het EU Omnibus voorstel. In dit voorstel zijn de criteria voor CSRD-plichtigheid veranderd, namelijk dat je meer dan 1000 medewerkers moet hebben en ofwel meer dan 50 miljoen euro omzet ofwel meer dan 25 miljoen balanstotaal moet hebben. Tevens is er 2 jaar uitstel. Het Omnibus voorstel moet echter nog goedgekeurd worden door het Europees Parlement. Tevens blijft buiten dit gegeven de rest van de uitingen rond het belang van duurzaam ondernemen in dit artikel van kracht.