Donderdag 10 Oktober

Een blik op ondernemerschap – het verhaal van een gedreven WTC/e member!

Profvoetballer meet straks hartslag met Rolex

De gebroeders van Limpt doen twee derde van hun elektronicabedrijf Bestronics van de hand om meer investeringskracht te krijgen; het bedrijf kan nu doorgroeien met verassende producten.

Zwitserse horloges met merken als Rolex, Omega en Audemars Piquet. Het zijn dure statussymbolen om de polsen van onder andere profvoetballers. Zij omarmen de mechanische uurwerkjes, maar voor het meten van hartslag en andere functies moeten ze een extra apparaat dragen. Binnenkort hoeft dat niet meer, wat Bestronics in Veldhoven ontwikkeld een produceert voor deze horloges een module in de horlogeband die hetzelfde kan als een smartwatch.

Paradepaardjes

Het is één van de paradepaardjes van het bedrijf van de gebroeders Hans (55) en Anton (59) van Limpt. „We hebben speciaal voor dit soort ontwikkelingen zo’n dertig knappe koppen ondergebracht in ons ontwikkelbureau Spinnov”, zegt de laatste.

„Behalve aan modules voor horloges werken ze aan sensoren voor autogordels, elektronische eieren om de omstandigheden te meten waarin eieren worden vervoerd, aan een gamingmachine waarmee medicijnenstudenten leren bloedvaten te verwijderen en vele andere projecten. Het zijn ontwikkelingen die ons als bedrijf flink kunnen laten groeien.”

De groei is een van de redenen waarom de twee deze zomer de investeringsafdeling van ING en de private investeerder OxGreenfield ieder een derde van de aandelen hebben gegeven. „In ruil zorgen zij voor een forse financiële injectie, over de hoogte doen we geen uitspraak. Wij overleggen en sparren met hen, maar het mooie is dat ze volledig vertrouwen in ons hebben uitgesproken over hoe we die groei vorm geven.”

„We wisten niets van printplaten. Met ons boerenverstand hebben we het opnieuw ingericht. We kregen veel commentaar uit de branche; onze werkwijze zou niet werken, maar dat deed het wel. Onze geheimen: zo weinig mogelijk handjes op de vloer, alle logistiek met QR-codes en niet vies zijn van kleine opdrachten.”

Die aanpak werkte. De twee startten met in totaal zo’n vijftien mensen en inmiddels werken er ruim honderd en is de jaaromzet 30 miljoen euro. Een groot deel werkt aan de machines die met hoge snelheid vele elektronische onderdelen op een printplaat plaatsen. Zo’n dertig mensen werken bij het onderdeel Spinnov. In Beek werken ook nog twintig mensen, waaronder een aantal ‘soldeerdames’ en elders in Veldhoven werken Ergon mensen aan de assemblage van eindproducten.

Ultieme samenwerking

Werken met twee broers vergt een goed taakverdeling en samenwerking, zegt Hans van Limpt. „Anton heeft de algehele leiding en ik doe financiën en personeelszaken. We kennen elkaar door en door en hebben tijdens onze hobby, meedoen aan de ELE Rally waarbij de een rijdt en de ander navigeert, het ultieme samenwerken geleerd.” Anton van Limpt heeft in het verleden ook acht keer meegedaan aan de rally Parijs-Dakar.

„We verwachten veel groei dankzij onze nieuwe producten en bestaande en nieuwe klanten”, zegt Anton van Limpt. „Zij willen productie die eerst werd uitbesteed aan landen met lage lonen terug naar Nederland halen. Met het oog op de groei hebben we onlangs twee nieuwe panden in de buurt gekocht. Dat geeft ons de ruimte die we nodig hebben.”