Woensdag 18 September

Risico’s beheersbaar houden doe je samen met Raetsheren - Acrisure

Risico's nemen maakt inherent deel uit van ondernemen. Waar het woord "risico" vaak een negatieve bijklank heeft, ligt er juist ook een kans in verscholen. In de zestiende eeuw werd het Duitse woord "rysigo" bijvoorbeeld gebruikt om te verwijzen naar het durven ondernemen met kans op economisch succes. En in het Arabisch staat "Risq" synoniem voor het zoeken van voordeel of geluk. Risico’s omarmen en beheersen is dus onderdeel van het bedrijfsleven, en Raetsheren – Acrisure speelt daar een cruciale rol in. Rianne Baumann, CEO van Raetsheren - Acrisure, vertelt: "Wij zien risico’s als kansen om waarde te creëren voor onze klanten. Door ze goed te managen, kunnen we bedreigingen omzetten naar voordelen, wat uiteindelijk een positieve impact heeft op het bedrijfsrendement." Raetsheren - Acrisure is onlangs toegetreden tot WTC/e Brainport, om de kennis en expertise die het kantoor heeft opgebouwd, te delen in een van de meest innovatieve regio’s ter wereld. “De Brainport-regio biedt de perfecte combinatie van technologie en menselijk talent. Dit sluit naadloos aan bij onze visie op risico’s in de moderne wereld.”

De drijvende kracht achter risicobeheersing
De wereld verandert in rap tempo, gedreven door nieuwe technologieën zoals automatisering, digitalisering en kunstmatige intelligentie (AI). Dit heeft directe invloed op hoe risico’s worden beheerd. Dagelijks werken binnen Raetsheren - Acrisure ruim 200 specialisten aan de risicobeheersing van tal van opdrachtgevers uit diverse sectoren door segment-specifieke oplossingen aan te bieden. Rianne: “Wij omarmen deze ontwikkelingen volledig. Bij Raetsheren - Acrisure combineren we de kracht van AI en machine learning met de ervaring en kennis van onze specialisten. Door data-analyse kunnen we snel inspelen op veranderingen en onze klanten voorzien van relevante inzichten. Zo helpen wij hen om beter geïnformeerde beslissingen te nemen en proactief risico’s te beheren.”

Henk Hunnekens, Strategic and Consultative Account Director bij Raetsheren - Acrisure, vult aan: “De combinatie van mens en technologie is voor ons cruciaal. AI stelt ons in staat om patronen en trends te identificeren die voorheen onzichtbaar waren, ondersteund door algoritmen en tools die we zelf hebben gebouwd. Tegelijkertijd blijven wij geloven in de menselijke touch: het persoonlijke contact en de strategische inzichten die onze adviseurs bieden. Het is die mix van technologische innovatie en menselijk inzicht die ons in staat stelt om een ‘best of both worlds’-aanpak te hanteren.”

Risico’s in een veranderend speelveld: nieuwe bedreigingen, nieuwe kansen
Naast een snel veranderende wereld, verandert ook het speelveld van risico’s voortdurend. Nieuwe bedreigingen zoals cybercriminaliteit, geopolitieke instabiliteit en klimaatverandering vragen om een vernieuwde kijk op risicomanagement. Rianne: “Het risicoprofiel van onze klanten verandert mee met de wereld om hen heen. Denk aan de impact van geopolitieke spanningen, de energietransitie en schaarste aan grondstoffen. Door de brede kennis en ervaring van onze professionals, in combinatie met ons internationale netwerk, zijn we echter in staat om deze ontwikkelingen goed te monitoren en de juiste vertaalslag te maken in onze adviezen.”

Een belangrijk aandachtspunt is cybercriminaliteit, een groeiend risico in een wereld die steeds meer gedigitaliseerd is. "Cyberrisico's zijn een van de grootste bedreigingen van deze tijd," zegt Henk. "Maar juist door het gebruik van geavanceerde technologieën kunnen we kwetsbaarheden in een vroeg stadium opsporen en passende maatregelen nemen om schade te voorkomen. Door nauw samen te werken met onze klanten en partners zorgen we ervoor dat risico’s beheersbaar blijven. Onze opdrachtgevers  hoeven hun verhaal maar één keer te vertellen en vervolgens gaan wij aan de slag om de organisatie weerbaar te maken en te houden.”

Partner voor innovatie in risicomanagement
De snel voortschrijdende digitalisering biedt niet alleen uitdagingen, maar ook enorme kansen. "Automatisering en digitalisering helpen ons om risico’s beter te begrijpen en te beheersen," zegt Rianne. "We gebruiken data-analyses en AI om risico's te identificeren, voorspellen en beheren, terwijl we onze klanten strategisch en persoonlijk adviseren over de beste manieren om veerkrachtig te blijven in een veranderende wereld." Henk ziet hierin een duidelijke toegevoegde waarde voor de regio Brainport. "Deze regio is het epicentrum van innovatie. Wij willen ondernemers hier helpen om hun ambities te verwezenlijken door risico’s beter te beheersen en nieuwe kansen optimaal te benutten. Onze diepgaande kennis van risicomanagement, gecombineerd met de kracht van technologie en ons internationale netwerk, stelt ons in staat om bedrijven weerbaarder te maken in een dynamische markt." Rianne voegt toe: "Daarom hebben we besloten onze positie in de Brainport-regio nog verder te versterken, mede onder aansturing van Henk, die deze regio door zijn rijke arbeidsverleden als geen ander kent.

"Het beheersen van risico’s is een continu proces,” besluit Rianne. “Met de juiste balans tussen technologie en menselijk inzicht kunnen we bedrijven in de regio en op het internationale toneel helpen om niet alleen bedreigingen te weerstaan, maar ook om te groeien in een wereld waar wij risico’s als een bron van inspiratie zien, in plaats van een zorg.”