Dinsdag 12 December

Inzetten van ‘ongekend talent’ kan helpen spanning op arbeidsmarkt te verlichten

Archipel wint Connect Award Inclusief werkgeverschap 2023

‘Als je mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan werk wil helpen, moet je als werkgever eerst zelf de afstand tot deze doelgroep willen overbruggen.’ Anton van Limpt (Bestronics) inspireerde, tijdens de ontbijtbijeenkomst ‘schaalsprong met talent’, met dit krachtige statement zijn collega-ondernemers en riep ze op om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te helpen.

De bijeenkomst, in het kader van de dag van de ondernemer, stond in het teken van het inzetten van ongekend talent op de krappe arbeidsmarkt. Talent dat als kenmerk heeft dat het, vaak door uiteenlopende redenen, nog geen passende baan heeft gevonden. Dat het echter heel dankbaar is om deze doelgroep in dienst te nemen, bleek toen de genomineerden voor de Connect Award 2023 aan het woord kwamen. Stichting Kringloop De Kempen, Brainport Assembly, Wij Zijn Loek en JAN Facilities en Archipel waren unaniem dat Inclusief Werkgeverschap je organisatie heel veel brengt.  Bestuurder Eppie Fokkema en consulent Elise van Habraken van Archipel ontvingen uiteindelijk uit  handen van de winnaar van 2022, Rick Polman (Hotel Van der Valk Eindhoven) en wethouder Stijn Steenbakkers de Connect Award 2023. Hiermee werd een zeer succesvolle bijeenkomst passend afgesloten, georganiseerd door Ergon, UWV en de gemeente Eindhoven in nauwe samenwerking met WTC/e Brainport Eindhoven.

De bijeenkomst was druk bezocht waarmee het belang van het  vinden, boeien en behouden van personeel nog maar eens in de volle breedte werd onderstreept. Yvonne van Mierlo gaf in haar welkomstwoord nog maar eens duidelijk aan hoe groot het belang van Inclusief Werkgeverschap is. De arbeidsmarkt dus gezond te krijgen en houden, is een hele complexe uitdaging, benadrukte van Mierlo. En dat kan niemand alleen. Daar is krachtige samenwerking voor nodig. Zoals in het samenwerkingsverband ‘Van Huis naar Werk’ waar werkgevers en werkzoekenden uit 13 regiogemeenten terecht kunnen voor vragen over werk, scholing en ontwikkeling. Een team van professionals, stuk voor stuk thuis op de arbeidsmarkt, staan klaar om te helpen om mensen aan het werk te krijgen en te houden.

Iets wat nodig is, zo bleek uit de regionale arbeidsmarktanalyse van Enrico Sterken. De rayonmanager van UWV liet tijdens zijn presentatie onder meer zien dat de regio in de nabije toekomst 70.000  mensen nodig zal hebben om de arbeidsmarkt op niveau te houden. We kunnen ongeveer 20.000 vacatures op natuurlijke wijze opvullen. 32000 vacatures zullen we moeten invullen door onbenut potentieel beter te benutten. Dat betekent dat we voor grofweg 18.000 vacatures nu nog geen oplossing hebben. Met de nadruk op nog. Sterken was en is er van overtuigd dat de we de bedreiging ook om moeten kunnen zetten in kansen. Zeker als we in ogenschouw nemen dat de krapte op de arbeidsmarkt zal blijven bestaan. Zelfs als de economie afkoelt, zullen bijvoorbeeld demografische invloeden (lees vergrijzing) er voor zorgen dat de vraag naar arbeid groter zal zijn en blijven dan wat we nu aan aanbod hebben. Zeker bepaalde sectoren waar met name de oudere werknemer werkzaam is, zoals de zorg, transport en logistiek en bij de overheid staan voor een uitdaging. Want juist deze mensen zullen binnen afzienbare tijd uitstromen. Dat betekent dus dat we het arbeidspotentieel dat achterblijft, verder moeten ontwikkelen om kennis en ervaring op niveau te houden. Dus ook het benutten en ontwikkelen van de skills van bestaande medewerkers is van het grootste belang. Maar ook mensen aanmoedigen om weer en/of meer te gaan werken zal een belangrijke factor worden. Tot slot zal de inzet van nieuwe technologieën onontbeerlijk zijn, denk daarbij aan AI en robotisering. 

Maar bovenal is het zeer lonend om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te helpen. Zo bleek tijdens een informatierondje door dagvoorzitter Steye van Dam langs een ondernemerspanel bestaande uit Anton van Limpt (Bestronics), Nicky van Westenbrugge (Bee Hospitality) en Gijs Verhagen (Rabauw Craft Beer) gecompleteerd met Stijn Steenbakkers, wethouder Economie van de gemeente Eindhoven en Paul van Nunen, directeur Brainport Development. Anton, Nicky en Gijs waren unaniem in hun overtuiging dat het aan het werk zetten van ‘ongekend’ talent tijd, moeite, energie en investering vraagt, en het lukt ook niet altijd, maar als de match er is heb je een loyale werknemer op de loonlijst staan. Want, en ook daar waren de werkgevers het over eens,  het moet uiteindelijk wel het streven zijn dat mensen vast in dienst komen van je bedrijf.

Maar dat met name de bureaucratie de werkgever nog al eens parten als deze wil inzetten op Inclusief Werkgeverschap werd ook duidelijk. Steenbakkers was er zich van bewust en gaf aan er dan ook alles aan wordt gedaan om die drempels zoveel mogelijk weg te nemen. Want als er een regio in Nederland is die volledige werkgelegenheid kan bereiken is dat de Brainport Regio. Maar hij gaf ook aan dit niet alleen te kunnen. Alle partijen, waarvan een groot aantal aanwezig, moeten de handen ineen slaan.

Een statement dat werd gedeeld  door van Nunen. Hij gaf aan dat het niet alleen van belang is om er voor te zorgen dat mensen aan het werk zijn en blijven, maar dat het ook belangrijk is om een aantrekkelijke regio te blijven waar het gaat om wonen en leven. ook met het oog op arbeidsmigranten die mede de 12000 vacatures in moeten gaan vullen. Mede daardoor is het van belang  om de schaalsprong onder de aandacht te brengen en te houden van bijvoorbeeld de landelijke politiek. Iets wat al heel behoorlijk lukt, maar altijd beter kan.
Waarmee het belang van bijeenkomsten als ‘schaalspring met talent’ nog maar eens werd onderstreept. Door naar elkaar te luisteren en van elkaar te leren, kunnen we de stappen zetten die nodig is om Inclusief Werkgeverschap niet als iets bijzonders, maar als iets als vanzelfsprekend te gaan beschouwen.