Dinsdag 31 Oktober

Van goed doordacht ontwerp naar impactvol eindresultaat Samenwerking tussen designer en ondernemer

‘Het feit dat je met je idee impact hebt gemaakt en daarom genomineerd bent voor deze prijs, betekent dat je al op voorhand een winnaar bent.’ Met deze woorden richtte dagvoorzitter Mike Weerts zich tot de 5 genomineerden van de Social Design Talent Awards 2023. Jonge ontwerpers die met hun ideeën en oplossingen bijdragen aan complexe maatschappelijke vraagstukken in uiteenlopende thema’s zoals inclusiviteit, wonen, mobiliteit, duurzaamheid en zorg. Met hun frisse blik leerden de ontwerpers de aanwezigen ondernemers, tijdens het Meet the Designer Ondernemersontbijt, met een nieuw perspectief naar deze vraagstukken te kijken. Met hun oplossingen lieten ze zien dat een goed idee een concrete en fundamentele verandering op de lange termijn teweeg kan brengen. Om vervolgens de vraag neer te leggen wie van de aanwezigen het traject van ‘een goed doordacht idee naar concreet eindproduct’’ samen met hen vorm wil gaan geven.

Want je kunt als beginnende designer een goed idee hebben, dat maakt je nog geen succesvolle ondernemer. Daarom is het winnen van een prijs als de Social Dutch Talent Award enorm waardevol. Niet alleen omdat je een mooi opdracht krijgt van de gemeente ter waarde van 10.000 euro, maar ook het begeleidingstraject door Design Forum heeft me heel veel gebracht. En dan met name een stukje ondernemerschap”, schetste Marte Mei van Haaster, winnaar van de award in 2022. Zij kreeg als student aan de DesIgn Academy Eindhoven de erkenning voor haar project ‘Land Alley’. Een stukje agrarisch land, net buiten Eindhoven, dat mensen een plek biedt om door samen te werken bij te dragen aan de ontwikkeling van dit deel natuur. Marte Mei: “Het is een soort van proeftuin voor mensen die zich met de natuur willen verbinden, maar hier in de (parkachtige) openbare ruimtes in steden geen ruimte voor vinden. Daarnaast heb ik van de gemeente de opdracht gekregen, ook als uitvloeisel van het winnen van de prijs, te kijken naar vijf locaties in het stroomgebied van de Dommel die door mensen verstoord zijn. Met als opdracht om die verstoring te verhelpen. Een heel mooi vervolgtraject dat nu vorm begint te krijgen en wat laat zien dat een goed idee met de juiste ondersteuning kan uitgroeien tot een mooi eindresultaat.”

En met die aanmoediging, richting zowel de genomineerden, designers en ondernemers, werd er toegewerkt naar hèt moment van deze ochtend: de uitreiking van de Social Design Talent Award 2023. Middels korte introductiefilmpjes werden de 5 genomineerden aan de aanwezigen voorgesteld. 5 genomineerden met elk hun eigen idee over hoe design thinking een bijdrage zou kunnen leveren aan  een specifiek maatschappelijk vraagstuk.

Zo was er het project 'Buddy System' van Tijntje Janssen, Tess Baars en Robin van der Maazen. Buddy System is een systeem waarbij rolstoelgebruikers zelfstandiger wordt gemaakt door zelf een tas achterop de rolstoel te kunnen hangen en pakken.

Het project ‘A day with rheumatism' van Merel van Summeren, is een bordspel dat je de gelimiteerde energielevels van een reumapatiënt laat ervaren. Zij werden respectievelijk tweede en derde.

Een eervolle vermelding was er voor Rein Vos, die met zijn project ‘een brief voor de vrijheid’ de aandacht voor de tweede wereldoorlog bij scholieren wil behouden, door in briefvorm de krachtige verhalen van de mensen die de oorlog hebben meegemaakt te delen met de huidige generatie. Matteo Prioetti haalde eveneens een eervolle vermelding binnen met zijn project Social Guidlines. Aan de hand van zijn eigen dagelijkse ervaringen in de omgang met mensen, ontwikkelde hij een gids die er voor zorgt dat mensen meer oog voor elkaar gaan krijgen en houden.

Maar de winnaar van de Social Design Talent Ward 2023 was Emma Driesse met haar project ‘Doen of Waarheid’ (zie ook het kader). De jury was lovend: Goed doordacht en relevant: het maakt de zorgaanpak van deze cliëntengroep zeker effectiever en drukt vermoedelijk ook de zorgkosten, omdat cliënten in een kortere tijd actiever met hun problematiek aan de slag gaan.

En daarmee werd een geslaagde bijeenkomst feestelijk afgesloten. Met als belangrijk eindconclusie dat de ontwerpen dit jaar zeer doordacht waren en dat het niveau van de inzendingen mede daardoor erg hoog lag. Aan de deelnemers van 2024 om deze lat weer wat hoger te gaan leggen.

Emma Driesse wint Social Design talent Award 2023

De winnaar van 2023 is Emma Driesse, student aan de TU/e Eindhoven. Emma helpt met haar oplossing mensen, die in dit geval een maag verkleinende operatie hadden ondergaan, met de noodzakelijke gedragsverandering die hoort bij het leven na de operatie. Door een ingenieus kaartjessysteem krijgen de gebruikers elke dag advies van hun zorgverlener in de vorm van een kaartje. Het kaartje steekt vrijblijvend uit een kastje dat bij mensen binnen staat. Dit kaartje heeft twee kanten en door één van de twee open te krassen wordt er gekozen voor of een opdracht (doen) of een reflectieve vraag (waarheid) en verschijnt er een code. Door deze code in te voeren op het digitale platform wordt de challenge, die speciaal gemaakt is voor de cliënt door de maatschappelijk werker, onthuld en kan deze beantwoord worden met een foto of tekst. Daarmee ontstaat er een moment van bewustwording waarmee de eerste stap naar verandering wordt gezet. Maar het is ook het moment dat de begeleiding op afstand vorm krijgt en de relatie tussen zorgverlener en zorgnemer wordt versterkt en verbeterd, waarmee het systeem breder toepasbaar zal zijn dan alleen voor de huidige doelgroep. Wethouder Saskia Lammers (Cultuur en Design) reikte de award en de prijzen uit: "Het project ‘Doen of waarheid’  is een goed doordacht project en een mooie toevoeging voor zorgverleners om hun cliënten te kunnen helpen met hun dagelijkse beslommeringen. De fysieke box is toepasbaar voor veel problemen in de zorg en kan leiden tot gedragsverandering van de cliënt.”

Heb je vragen of opmerkingen voor naar aanleiding van dit event? Neem dan contact op met:

Onze Stad Onderneemt, Gemeente Eindhoven, meer informatie

WTC/e Brainport, Lianne van den Boogaard, lianne.vandenboogaard@wtce.nl of 06-10927510