Donderdag 16 Maart

De wet van Moore omarmen, maar wel met de juiste mores

Dat de ontwikkeling van de technologie razendsnel gaat dat zal niemand betwisten. Zeker niet in de Brainport Regio Eindhoven. Maar volgens Maarten Steinbuch, Hoogleraar aan de TU/e, ondernemer in de hightech en directeur van Eindhoven Engine, gaan de groei en ontwikkelingen nog veel sneller dan wij allemaal denken. Het gaat zo snel dat het als mens niet bij te benen is. De groei gaat exponentieel, en dat is als mens nauwelijks voor te stellen omdat wij lineair denken,’ legt Steinbuch uit. Waar staan we over 30 jaar, oftewel over slechts één generatie? ‘Rekenmodellen voorspellen dat over één generatie, over dertig jaar, alle kunstmatige intelligentie 1.000.000 keer slimmer is dan nu.

Dat de ontwikkeling van de technologie razendsnel gaat dat zal niemand betwisten. Zeker niet in de Brainport Regio Eindhoven. Maar volgens Maarten Steinbuch, Hoogleraar aan de TU/e, ondernemer in de hightech en directeur van Eindhoven Engine, gaan de groei en ontwikkelingen nog veel sneller dan wij allemaal denken. Het gaat zo snel dat het als mens niet bij te benen is. De groei gaat exponentieel, en dat is als mens nauwelijks voor te stellen omdat wij lineair denken,’ legt Steinbuch uit. Waar staan we over 30 jaar, oftewel over slechts één generatie? ‘Rekenmodellen voorspellen dat over één generatie, over dertig jaar, alle kunstmatige intelligentie 1.000.000 keer slimmer is dan nu. “De wet van Moore.” En de technologie gaat heel hard én wordt steeds goedkoper. Kost een chip nu nog 5 euro, over dertig jaar verwacht ik dat een chip 50 eurocent zal kosten. Kortom, niets staat de groei naar een gedigitaliseerde samenleving in de weg. Maar laten we wel ons hoofd er bij houden.”

Tijdens het Top Business Event van WTC/e Brainport, waarbij het netwerk te gast was bij partner Rabobank Eindhoven-Veldhoven, ging Maarten dieper in op het rendement dat digitalisering kan hebben voor de ondernemers en hun organisatie. Specifiek ging hij in op robotisering. We zijn regerend wereldkampioen met onze voetbalrobots en hebben de beste robotauto’s op zonnepanelen. We hebben de meest nauwkeurige chirurgische robots ter wereld en kunnen opereren op afstand. We hebben een robot op twee benen die kan dansen als een mens. Wat als zo’n menselijke robot aan het bed zou kunnen staan en bijvoorbeeld een patiënt uit bed zou kunnen tillen? Is dat de toekomst? 

Steinbuch: “We hebben al 25 jaar lasrobots, repeterende robotica is heel gemakkelijk te ontwerpen. Maar een robot die een kopje thee kan zetten, is er nog lang niet. Ik verwacht zelfs dat het nooit gaat gebeuren dat er geavanceerde mensachtige robots komen. Die zijn veel te duur. Daarnaast is het de vraag of we dit überhaupt moeten willen. Verlies ook de morele en ethische kanten bij het succesvol implementeren van techniek in het algemeen en robots in het bijzonder niet uit het oog. De impact van innovatie op de samenleving is groot. Dat maakt het vinden van een juiste balans tussen dat wat de mens vraagt en de machine (lees: robot) biedt essentieel voor een evenwichtige maatschappij.”

Om zijn woorden kracht bij te zetten, liet hij zijn toehoorders onder meer kennismaken met knuffelbare Pleo, een huisdierrobot in de vorm van een dino. Pleo knuffelt en communiceert. “Als deze over dertig jaar een miljoen keer zo slim is, kan hij dan iets voelen. Heeft hij dan bewustzijn? En willen we dat überhaupt wel. Is het goed dat een robot in dit specifieke geval de mens vervangt? De verdeeldheid in de zaal ober Pleo zegt genoeg.  Als je iets materieels maakt als een robot, die vergelijkbaar is met mens, moet je normen en waarden kunnen inprogrammeren. Als dat niet kan, zullen er grenzen moeten zijn aan innovatie. Je moet niet kijken wat er kan, maar wat je wil. Daarom is ethiek essentieel, juist ook in technologie. Het is de kern waar dat over dertig jaar over gaat en soms nu al. Want mogen drones zelf schieten? Of moet er altijd een mens zijn die op de knop drukt? We staan aan het frontportaal om hier vorm aan te geven. Niet alleen ik, maar ook u.”

Met deze overweging gaf Maarten het startsein voor de start van een vijftal workshops die allemaal een stukje van de ‘digitaliseringsslag’ onder de aandacht brachten van de deelnemers. Stuk voor stuk bedoelt om mensen aan het denken te zetten. Zonder uitputtend en volledig te zijn, maar een zorgend voor een mindset bij de deelnemers. De reacties waren na afloop bij de afsluitende borrel dan ook eensluidend. Een inspirerende middag met genoeg ‘food for thoughts’.