Woensdag 05 April, 11:30 - 14:00

“Brainportiseren van Nederland” | Top Business Lunch

  • cobalt
  • platinum

Genoeg redenen om juist niet tevreden achterover te leunen

De Brainport regio is booming. De economische rapportcijfers zijn uitstekend. En in harmonie werken we heel hard samen om de groei in goede banen te leiden. Kortom, we hebben alle reden om tevreden achterover te leunen en te genieten van het succes. “Fout, het is juist nu belangrijk om als regio door te pakken”, zegt Klaas Dijkhoff, de oud-politicus en VVD-coryfee, die door het kabinet als aanjager is aangesteld om de doorontwikkeling van de Brainport regio vorm te geven. Op uitnodiging van de jubilarissen WTC/e Brainport en Mikrocentrum (beiden 40 jaar, red) en met als gastheer High Tech Campus Eindhoven in de persoon van Commercieel directeur Jean Paul van Oijen, ging Dijkhoff in gesprek met Stijn Steenbakkers, wethouder Brainport, Economie, onderwijs, KnoopXL en Eindhoven-Noordwest van de gemeente Eindhoven.  De insteek:  ‘De Brainportisering van Nederland’.

“Natuurlijk behoeft het geen toelichting dat deze regio een van de economische pijlers van Nederland is”, vervolgt Dijkhoff.  “In politiek Den Haag en de rest van Nederland ziet men dit ook. Maar tegelijkertijd lijkt de urgentie om door te pakken om deze regio verder te helpen minder groot dan wij vinden dat die moet zijn. Anders gesteld, we moeten ons in politiek Den Haag blijven profileren om de zaken die nodig zijn om een economische speler van formaat te blijven. Er zijn in de geschiedenis namelijk genoeg voorbeelden van landen, regio’s en bedrijven die de economische voorspoed als iets vanzelfsprekends ervaarden en vervolgens van een koude kermis thuiskwamen. Neem de Amerikaanse auto-industrie in Detroit of het merk Nokia. Toen ze, al dan niet gedwongen, stopten met investeren en innoveren werden ze heel snel ingehaald en voorbijgestreefd door de concurrentie. En ik hoef in deze regio maar te refereren aan de economische tegenwind die ons begin jaren 90 trof rondom DAF en Philips om aan te tonen dat niets voor de eeuwigheid is.”

Steenbakkers: “Tegelijkertijd is dit wel de as geweest waaruit de Fenix Brainport is verrezen. En het is natuurlijk goed om te zien dat jij nu als aanjager bent aangesteld en dat deze inspanningen zich concreet gaan vertalen in de strategische agenda voor Brainport die binnenkort gelanceerd zal gaan worden. Niet in de laatste plaats omdat deze agenda laat zien hoe breed en omvangrijk de uitdagingen zijn. Denk daarbij aan zaken als bereikbaarheid, wonen en welzijn en de krapte op de arbeidsmarkt.”

Dijkhoff: “De sterke groei gaat onherroepelijk knellen. Daarom is het goed om de samenwerking buiten de regio te gaan zoeken. Ik denk bijvoorbeeld om te beginnen aan regio’s rondom Tilburg, Den Bosch en Breda. Maar ook Noord Limburg en delen van Gelderland zou ik zeker mee willen nemen in het verhaal van Brainport. Een verhaal gestoeld op samenwerking en cohesie. Tegelijkertijd wil ik daarbij de regio oproepen wel de houding van ‘we doen het allemaal wel zelf’ te laten varen. Je moet de deur naar samenwerking naar buiten toe wel open zetten. Laat zien hoe je het hier doet en overtuig de rest van Nederland er van dat ‘Brainportiseren’ een meerwaarde biedt.”

Hieronder een sfeerimpressie van het evenement