Donderdag 20 Maart, 15:30 - 19:00
Top Business Event 'Gezamenlijk bouwen aan een sterke Metropool Regio'

Samen sneller verder
‘Alleen ga je sneller, samen kom je verder’. Maar Burgemeester Kees van Rooij van Meierijstad hield, tijdens een geslaagd Top Business Event voor bestuurders en ondernemers uit de regio’s Meierijstad en Brainport in het prachtige Kasteel Henkenshage, zijn gehoor nog een prikkelende variant voor. ”Als we als regio’s de handen ineenslaan, zouden we dan samen niet veel sneller een heel stuk verder kunnen komen?” Om vervolgens zelf meteen het antwoord te geven. “Ik ben er van overtuigd dat de regio’s elkaar niet alleen bestuurlijk en economisch enorm kunnen versterken, maar ook op het gebied van goed wonen en leven elkaar vooruit kunnen helpen.
Toekomstvisie Meierijstad
Wij hebben daar als regio in ieder geval al op voorgesorteerd in de ‘Toekomstvisie Meierijstad’ waarin we als speerpunt hebben neergelegd de economische positie te versterken door de samenwerking te zoeken. Maar dat kan alleen als we elkaar in de volle breedte weten te vinden. Daarom ben ik blij met dit initiatief van WTC/e Brainport en het Platform Ondernemend Meijerijstad. Een goed moment om met elkaar van gedachte te wisselen over waar de kansen en bedreigingen liggen voor deze regio’s.”
Bovenregionaal samenwerken noodzakelijk
Een boodschap die door collega-bestuurder Stijn Steenbakkers, wethouder Brainport, economie, onderwijs, KnoopXL en Eindhoven-Noordwest, meteen werd ondersteund. Ook voor hem kon de bijeenkomst eigenlijk niet op een beter moment komen. Deze zomer heeft het Algemeen Bestuur van de Metropoolregio Eindhoven (MRE) zich immers positief uitgesproken over het aangaan van bovenregionale samenwerkingen en onlangs is de formele aansluiting bij onder andere Weert en Meierijstad formeel bekrachtigd. Dat betekent de regio’s samen concreet aan de slag gaan om te kijken waar ze elkaar kunnen versterken waar het gaat om de werving en uitwisseling van talentvol personeel, een concrete aanpak van de woningbouwbehoefte, ruimte voor geschikte werklocaties en een effectieve aanpak van de mobiliteitsopgave.
Stevige uitdagingen, die de schaalsprong van de regio met zich meebrengt en zichtbaar en voelbaar zijn tot ver buiten de regio. En dus is samenwerking met aangrenzende regio’s niet alleen wenslijk maar absoluut noodzakelijk. Op deze wijze kunnen de doelen van de Brainport Agenda beter en sneller gerealiseerd gaan worden.
Inspanningsverplichting om doelen te realiseren
Een agenda die, onder meer door de recente Beethoven-deal (2,5 miljard voor de Brainport regio, deels vanuit het Rijk en aangevuld door de regio) een enorme boost heeft gekregen. Maar tegelijkertijd ook een enorme inspanningsverplichting met zich meebrengt om de doelen om te zetten in concrete programma’s en tastbare resultaten met als speerpunten bereikbaarheid, talentontwikkeling, wonen en de sociale Brainport Agenda. Vier bestedingsdoelen die ook de aandacht vragen voor bijvoorbeeld de netcongestie, bedrijfshuisvesting, het stimuleren van ondernemerschap, aanjagen van innovatie, maar ook het opwaarderen en uitbreiden van het voorzieningenniveau, zodat het in de regio ook goed en veilig wonen en leven is. En dit alles is een raderennetwerk waarbij het een in het ander grijpt. En om dit raderennetwerk soepel te laten draaien is samenwerking onontbeerlijk.”
Beetje burgerlijke ongehoorzaam zijn mag en moet
En laat dat nu van oudsher een van de sterke punten van deze regio zijn. Aan de hand van een gezamenlijke agenda werken overheden, onderwijs- en kennisinstellingen en bedrijfsleven intensief samen aan het versterken van de regio. En met succes. Toch liet Herman Molenaar, voorzitter van Platform Ondernemend Meierijstad en oud-topman van Vanderlande ook een krachtige waarschuwing horen. Hij stelde dat samenwerking een mooi iets is, maar wees er de aanwezigen op dat het ook tot iets concreets moet leiden. Dat er concrete oplossingen moeten komen voor de problemen rondom energie, het woningaanbod voor jonge mensen (de medewerkers van morgen en overmorgen), de toenemende (vaak verborgen) armoede waar steeds meer mensen mee te maken krijgen of de wirwar aan wet- en regelgeving die ons land en dus ook het bedrijfsleven verlamt. Voor veel van deze onderwerpen geldt dat het vijf over twaalf is. Dus laten we kijken naar hoe iets wel kan en niet waarom iets niet kan. En dat we dan wellicht soms wat burgerlijk ongehoorzaam moeten zijn, moeten we op de koop toe nemen.
Ondernemers willen hun verantwoordelijkheid nemen
Een waarschuwing die iedereen aanwezig ter harte nam en aan tafel en onder het genot van een overheerlijk 2-gangendiner, verzorgd door de culinaire Brigade onder leiding van de familie Vroomen, zeker nog stof tot discussie gaf. Zoals ook de een aantal stellingen over de rolverdeling tussen ondernemers en overheid in het proces mooie inzichten gaf in wie welke verantwoordelijkheid moet nemen om de regio’s sterker te maken. Een belangrijke conclusie was dat ondernemers zeker hun verantwoordelijkheid niet uit de weg zullen gaan als ze dat gevraagd wordt.
Doe mee met Brainport Partnerfonds
Een prachtige opmaat voor de laatste spreker van de middag, Piet van der Wielen. Van der Wielen is sinds begin van dit jaar namens Brainport Development verantwoordelijk voor het uitrollen van het Brainport Partnerfonds. Het is de bedoeling dat met dit fonds het bedrijfsleven financieel bijdraagt aan de toekomst van de regio. De regio krijgt de noodzakelijke gelden uit Den Haag, maar die moeten worden aangevuld met privaat geld. Deze publiek-private samenwerking is voor de Brainport een beproefde formule. Alle private ondernemingen die actief zijn in de Brainport-regio kunnen bijdragen aan het fonds. De afspraken worden vastgelegd in een partnerovereenkomst tussen het Partnerfonds en de onderneming. Deelname is dus vrijwillig, maar niet vrijblijvend. Zo teken je als ondernemer voor drie jaar om de continuïteit te waarborgen. De hoogte van de bijdrage wordt vastgesteld aan de hand van twee criteria: de bedrijfsomvang en een verwachting van de mate waarin bedrijven voordeel hebben bij de groei van Brainport. Zo dragen de sterkste schouders de zwaarste lasten.
Maar u krijgt er dan ook het nodige voor terug. Een aantal voordelen zijn weliswaar indirect, maar ook heel concreet. Bijvoorbeeld in de vorm van minder reis- en transporttijd voor mensen en producten, makkelijker vinden en behouden van medewerkers en een ondernemersvriendelijke omgeving. Uw bijdrage aan het Brainport Partnerfonds versterkt de regio als geheel en de positie van uw bedrijf in het bijzonder. U onderneemt immers in een succesvolle regio. Tot slot wordt u als deelnemer lid van een sterk netwerk waar u natuurlijk uit kunt putten. Door het delen van kennis en ervaringen, maar ook door een beroep te doen op de bedrijven en ondernemers in het netwerk.
En dat laatste moet u niet onderschatten. Elkaar kennen en iets voor elkaar kunnen en willen betekenen, is iets wat de regio sterk en succesvol maakt. Het is het fundament waar deze regio op gebouwd is en een sterke basis om op verder te bouwen. Door deelname aan het partnerfonds bouwt u mee.
Hieronder een sfeerimpressie van het evenement
Swipe