Donderdag 24 Oktober, 07:30 - 10:00

Ondernemersontbijt 'De kracht van creativiteit & social design'

  • cobalt
  • lithium
  • platinum
  • wtc/e brainport

Social Design Talent Award laat zien:

Anders durven en willen kijken naar maatschappelijke vraagstukken

Ook dit jaar is tijdens de Dutch Design Week Eindhoven de Social Design Talent award uitgereikt. Deze award wordt elk jaar uitgereikt aan een afstuderende ontwerper die, met inzet van het ontwerpproces, werkt aan een project met een maatschappelijke relevantie. Daarbij kun je denken aan thema’s rondom inclusie, wonen, mobiliteit, duurzaamheid en zorg. Door een andere wijze van benadering willen de creatieve (vaak jonge) ondernemers mensen in de samenleving nieuwe inzichten te geven op sociale thema’s die hen aangaan. Op een dusdanige wijze dat op een positieve wijze de betrokkenheid groeit en de actieve participatie om verandering tot stand te brengen wordt vergroot.

Dit jaar viel de eer te beurt aan Remke Timmermans om de Social Design Talent Award in ontvangst te nemen voor haar afstudeerproject ‘A place worth living in’. Tijdens een drukbezocht ondernemersontbijt, waar ook de leden van WTC/e Brainport in grote getalen aanwezig waren, mocht Remke tevens de publieksprijs in ontvangst nemen. Eervolle vermeldingen waren er voor de genomineerden Poorvi Garag met haar project ‘Peperduur’, Vere Vreeswijk met haar project ‘Becoming Climate Friendly Journal’ en Sophie Smits voor haar project ‘Een nieuw Perspectief’.

A place Worth Living

Voor ‘A pLace worth living’ heeft Remke onderzocht hoe AZC-bewoners in Oisterwijk door middel van co-designactiviteiten betekenisvol kunnen worden betrokken bij de herontwikkeling en renovatie van de gemeenschappelijke ruimtes binnen het centrum.  En wat bleek: door mensen actief mee te laten denken over hoe  de ruimtes er uit zouden moeten zien,  voelden mensen zich betrokken en groeide het gevoel van eigenwaarde.  Ze zijn er trots op dat ze hun kennis en kunde niet alleen kunnen etaleren aan  hun medebewoners in het AZC, maar daarmee ook een meer dan positief signaal af kunnen geven aan de bezoekers en de lokale gemeenschap rondom het centrum. Daarmee wordt op meerdere manieren een goede invulling gegeven aan dat wat social design teweeg kan brengen. Er is door Remke goed naar de behoefte van de bewoners van het AZC gekeken en die behoefte heeft zij centraal gesteld. Mensen in een AZC moeten immers vaak wachten en mogen (nog) niet werken. Daardoor ontstaat een gevoel  dat ze er niet toe doen. En dat heeft weer negatieve invloed op de gemoedstoestand van mensen. In het project kunnen ze hun creatieve ei kwijt en het helpt ook nog eens enorm in het socialisatieproces. Mensen werken samen aan een gemeenschappelijk doel  en dat versterkt het gevoel van welzijn. Stap voor stap wordt gewerkt aan een positieve verandering die zowel voor de betrokken mensen als het systeem als geheel beter werkt.

Impact door verandering en verbetering

Waarmee het project van Remke impact heeft op de samenleving. En dus ontving ze uit handen van Saskia Lammers, wethouder welzijn, werk, armoede, cultuur en design van de gemeente Eindhoven de Social Talent Design Award. Naast het award is er ook een geldprijs van 10.000 euro aan de erkenning verbonden en wordt Remke een jaar lang begeleid door Design to Market, het talentontwikkelingsprogramma voor ontwerpers. Maar ook de andere genomineerden  bleven niet met lege handen achter en zullen een jaar begeleid worden door netwerkorganisatie Peformance College. Waarmee de jonge start-ups een spreekwoordelijk duwtje in  de rug krijgen om hun plannen verder vorm te geven. Zoals ook de winnaar van vorig jaar Emma Driessen dat heeft gehad. Zij is op dit moment nog druk bezig  om de balans te vinden tussen creativiteit en ondernemerschap. Een boeiende reis die echter ook laat zien dat de praktijk vaak weerbarstig is. Iets wat de ondernemers in de zaal ongetwijfeld hebben herkend. Succesvol ondernemen vraagt om een heldere visie en duidelijke structuur, maar er moet altijd ruimte zijn voor nieuwe ideeën.  Waarbij het afwijken van gebaande paden niet als iets engs gezien moet worden, maar als een manier om sterker te worden. Nieuwe energie door inzet van creativiteit en out-of-the box denken. En kun je of durf je dat niet zelf? Dan is het misschien wel tijd  om de hulp van een social designer in te roepen.

Hieronder een sfeerimpressie van het evenement