Vrijdag 15 November, 07:30 - 10:00
Ondernemersontbijt | 'Technologie voor inclusie' Hoe zet je inclusieve technologie in voor jouw (nieuwe) medewerkers?
Technologie kan ook mensen met afstand tot arbeidsmarkt ondersteunen
Als iemand op de juiste plek zit, is er geen afstand
De landelijke overheid wil dat mensen met een arbeidsbeperking vaker een baan bij een werkgever krijgen. Daarom heeft de politiek, in samenwerking met organisaties voor werkgevers en werknemers, de afspraak gemaakt dat begin 2026 er in totaal 125.000 banen bijgekomen moeten zijn voor mensen met een arbeidsbeperking. Het gaat om 100.000 extra banen bij in het bedrijfsleven en 25.000 extra banen bij de overheid. Niet onbelangrijk, deze banenafspraak is bindend, want werkgevers die onvoldoende hebben bijgedragen aan de realisatie van de banen kunnen per 1 januari 2026 een boete krijgen. Op dit moment staan de teller pas op 87.000 banen en zou eigenlijk op 115.000 banen moeten staan.
Connect Awards 2024
“Dus ondernemers, er is nog werk aan de winkel”, was dan ook de boodschap van Rick Polman, namens het jubilerende Van der Valk Hotel Eindhoven en gastheer van het regionale ondernemersontbijt. Het drukbezochte ontbijt werd georganiseerd ter gelegenheid van de Dag Van De Ondernemer. De rode draad van de bijeenkomst was de vraag: Hoe zet je inclusieve technologie in voor jouw (nieuwe) medewerkers?
Maar voordat Koert van Mensvoort (Next Nature) zijn inspirerende visie gaf op de arbeidsmarkt van morgen en wat technologie daarin voor een rol kan spelen, mocht Rick zelf; winnaar van een Connect Award in 2022 en ambassadeur van inclusief ondernemerschap, de Connect Awards 2024 uitreiken. Hij deed dit samen met wethouder van Eindhoven Stijn Steenbakkers.
De winnaars
In diverse categorieën ontvingen achtereenvolgens DeMaackers BV, Aannemersbedrijf MJ Smits BV, Bufab Flos BV en Vitalis de erkenning omdat zij elk op geheel eigen wijze, een zeer positieve en succesvolle wijze invulling geven aan inclusief werkgeverschap. Met als belangrijke boodschap: Je moet dit niet doen omdat het door bovenaf wordt opgelegd, maar omdat je er in gelooft dat als iemand echt aan het werk wil, er altijd een plekje gevonden kan worden. En dat als iemand op zijn plek zit, er geen sprake meer is van afstand. Sterker nog, mensen die het naar hun zin hebben, voegen als vanzelf waarde toe. Ze dragen niet alleen hun steentje bij, maar zorgen ook door hun tevredenheid voor een hele goede werksfeer. Dat daar vanuit de organisatie tijd, energie en middelen in gestoken moet worden, is voor deze ondernemers geen opgave, maar een way of living. Dat technologie daarbij een rol kan spelen is vanzelfsprekend een mooi iets, maar de menselijke maat is en blijft leidend.
Werken in en aan de toekomst
Gaat een verpleger meer verdienen dan een chirurg? Gaat een ober in de toekomst meer verdienen dan een advocaat? Met deze twee prikkelende vragen nam Koert van Mensvoort vervolgens de aanwezigen in de zaal mee op hoe de toekomst van werk er uit zou kunnen gaan zien. En in het bijzonder, wat is de rol van (nieuwe) technologische ontwikkelingen daarin? Zal technologie de mens uiteindelijk gaan verdringen of is de inzet van technologie juist een perfecte oplossing en zal het de arbeidsmarkt juist gaan versterken? Aan de hand van een aantal futuristische beroepen, ondergebracht in een evenzo futuristisch uitzendbureau HUBOT, onderstreepte hij zijn visie. Zo kan een gewone klusjesman een uitzonderlijke vakman worden doordat hij via zijn VR-bril toegang heeft tot alle tips en tricks op het internet. Of de bouwvakker die dankzij een exoscelet de zwaarste werkzaamheden in zijn eentje kan verrichten. Of wat te denken van de 8-armige masseur die dankzij de inzet van zes extra robotarmen uw behandeling nog effectiever maakt. Kortom, technologie kan het werk makkelijker, toegankelijker, lichter en beter maken. Maar het is toch nog altijd fijn om de verpleger met persoonlijke aandacht voor uw welzijn aan het bed te hebben. Of de ober die uw avondje uit dankzij een goede service verrijkt. Dat is toch die fooi wel waard. En dan kan AI het werk van de advocaat wel overnemen. Of een robot met machinale precisie die operatie uitvoeren. En als dat zo is, wie maakt dan het echte verschil en wie mag er dan uiteindelijk meer verdienen? Waarmee de prikkelende stellingen werden onderbouwd zonder direct antwoord te geven, want niemand heeft een glazen bol. Ook een futurist niet. En dat is misschien maar goed ook, want u heeft zelf wel een stukje de toekomst in handen. Zeker waar het gaat om inclusiviteit. Neem dat mee als u nadenkt over hoe u een bijdrage kunt en wilt leveren aan een inclusieve arbeidsmarkt. Maar denk ook na over hoe we met z’n allen door middel van inclusieve technologie nóg meer mensen aan het werk krijgen (of hun werk kunnen behouden!)!
Hieronder een sfeerimpressie van het evenement
Swipe