Vrijdag 30 Augustus, 17:00 - 20:30
Experience Philsurround
Je voelt je voor even onderdeel van het orkest
Gespannen kijk ik naar de dirigent. Benieuwd naar wat komen gaat. Hij geeft het teken en vanaf dat moment nemen de musici van Philzuid ons mee in een ongekende muzikale ervaring. En omdat we als bezoekers letterlijk tussen de leden van het orkest zitten, is de beleving direct en intens. Jazeker, u leest het goed. Deze avond zijn we onderdeel van het orkest. De members waren te gast bij hét symfonieorkest van het Zuiden.
Voorafgaand aan deze unieke ervaring werden de leden ontvangen in DONNA op Strijp-S. Alwin Beernink, Directeur Park Strijp Beheer, nam de aanwezigen onder meer mee in de geschiedenis van Strijp S, maar hij liet ook de huidige ontwikkelingen op het voormalig Philips-complex dat als hotspot voor innovatieve start en scale-ups geldt, niet onbesproken. Zoals hij ook de bijzondere status van Donna, waar wonen en werken hand in hand gaan, benadrukte. “We zochten een ‘sterke vrouw’ in al het mannelijk geweld en dat is Donna geworden. De naam die afgeleid werd van de bijnaam van het gebouw onder Philips personeel, teweten de gele madonna. Het gebouw was eigenlijk wit, maar door het gebruik van chemicaliën in het productieproces van gloeilampen werd het gebouw langzaam geel. En dus was de naam geboren. Wij hebben deze geuzenaam met liefde omarmd en laten daarmee wederom heden, verleden en toekomst samenkomen. Passend in de filosofie en strategie van wat Strijp S moet zijn en worden.”
Vervolgens werd, onder het genot van een hapje en drankje, onder meer geluisterd naar Burgemeester Delhez van Veldhoven, die nogmaals benadrukte hoe belangrijk cultuur is voor de internationale community die de Brainport herbergt. “Een gemeenschap die nog altijd sterk groeiende is en waar we niet zonder kunnen. Dat betekent dat we als regio voor een grote uitdaging staan om deze mensen zich thuis te laten voelen. En daar speelt cultuur een hele belangrijke rol in. Het biedt mensen de mogelijkheid om te integreren in de samenleving. Zoals sport dat ook biedt. En dat is belangrijk om mensen te binden en te boeien, niet alleen de kenniswerkers , maar ook hun partners en kinderen.” Delhez gaf dan ook aan blij te zijn met de Beethoven-deal. Het investeringstraject vanuit het rijk voor deze regio dat ook voorziet in de groei van cultuur en sport. Pijlers die bijdragen aan een goed verloop van de schaalsprong die we als regio moeten maken.
Met Beethoven als logische bruggetje was het daarna de beurt aan Vico Kok, hoofd Business Development en Marketing Communicatie namens Philzuid. Kok gaf een inkijk in het bedrijf dat PhilZuid met een begroting van 15 miljoen euro en ruim 160 medewerkers natuurlijk ook gewoon is. “Voordat de eerste noot klinkt is er al heel wat werk verricht. Dat doen we met een sterk team van professionals. Samen met de professionele leden van ons orkest is het onze missie om mensen onvergetelijke geluksmomenten te laten beleven. En daarbij is elke ondersteuning van stakeholders om ons heen welkom. Waaronder het bedrijfsleven. Een van de redenen waarom we lid zijn geworden van WTC/e. Met een gevarieerd aanbod aan mogelijkheden presenteert het orkest zich graag aan ‘collega-ondernemers’ en u zult zien dat ook dit tot een unieke beleving kan leiden.”
En om deze woorden kracht bij te zetten was het Axel Dewulff, musicus slagwerk het concept die het concept van Phil Surround toelichtte. “U gaat plaatsnemen tussen de leden van ons orkest en u gaat zelf ervaren wat het is om in een orkest te spelen. De warme klanken van de fagotten, het sprankelende geluid van de klarinetten, het imposante geluid van de pauken of het dragende geluid van de strijkers. U zult ervaren dat elke sectie en elk instrument op specifieke wijze bijdraagt aan het geheel. Onder leiding van de dirigent die deze avond de uitdaging heeft om het orkest als één geheel te laten klinken. Want omdat het orkest in deze setting volledig is opgesplitst zien we elkaar niet en kunnen elkaar minder goed horen. Wat samen spelen gewoon lastiger maakt. Dus ook voor dirigent en orkest is dit altijd toch wat spannend.”
Iets waar tijdens het concert overigens weinig van te merken was. Met een gevarieerd aanbod aan muziekstukken van de hand van beroemde componisten als Rossini, Beethoven, Bazewicz en Bizet kregen de aanwezigen een goede indruk van hoe het orkest, volgens de missie van Philzuid, de geluksmomenten creëert. Het publiek genoot dan ook zichtbaar en ging naar huis met de prettige gedachte dat het komend seizoen het geluk nog vele malen gezocht kan gaan worden.