Een nieuwe subsidie betreffende haalbaarheid in de provincie Brabant, in de regio Eindhoven een interessante regeling voor nieuwe innovatieve projecten en een Europese regeling betreffende innovatieve samenwerking. Zoals u ziet van lokaal tot Europees, er zijn verschillende mogelijkheden.
Subsidieregeling haalbaarheidsstudies Noord-Brabant
Innovatie door MKB-bedrijven in topclusters is belangrijk voor de toekomst van Noord-Brabant. Het versterkt de economie en pakt maatschappelijke uitdagingen aan. Het versterken van de internationale concurrentiepositie van deze topclusters is een centraal thema van het provinciale economische beleid. Een sterk ecosysteem met sterke, innovatieve MKB-bedrijven met een goede toegang tot kapitaal is daarbij essentieel. De subsidieregeling haalbaarheidsstudies Noord-Brabant valideert innovaties bij aanvang van de proof of concept-fase en vergroot daarmee het inzicht in de slagingskans van nieuwe product marktcombinaties. Deze stap wordt op dit moment, om financiële redenen, vaak overgeslagen. Door de subsidieregeling worden MKB-ondernemers gestimuleerd in een vroeg stadium een externe kwalitatieve toets te doen. Het innovatieproject kan zo vroegtijdig worden bijgestuurd wat de slagingskans vergroot en de inzet van kapitaal optimaliseert.
SRE Stimuleringsfonds
Het SRE-Stimuleringsfonds is een subsidiefonds. Het doel van dit fonds is om projecten te subsidiëren die de economie in de regio versterken. Als u aanspraak wilt maken op een bijdrage uit het SRE-Stimuleringsfonds is het belangrijk dat het om een samenwerkingsproject gaat. Er moeten altijd minimaal twee partijen uit de regio risicodragend participeren in het project. Daarnaast moet een project vernieuwend zijn om in aanmerking te komen voor een bijdrage en moet het project zorgen voor een positief effect op de economie in de regio Zuidoost-Brabant. Aanvragen kunnen door iedereen worden ingediend, als er aan bovenstaande voorwaarden wordt voldaan.
SIR/SAR financiële ondersteuning
Met ingang van 2013 zijn de SRE Investeringsregeling (SIR) en de SRE Adviesregeling (SAR) van kracht. Deze regelingen zijn met name bedoeld om vernieuwende ontwikkelingen in het MKB met een meerwaarde voor de regio te stimuleren. De SIR heeft de vorm van een renteloze lening, de SAR is een subsidieregeling. U kunt in 2015 weer voor beide regelingen nieuwe aanvragen indienen.
Bij de SIR verleent het SRE een renteloze lening voor inrichting of de aanschaf van nieuwe apparatuur, om nieuwe producten aan te bieden, om markten te verbreden of om een nieuwe markt aan te boren. De SAR voorziet in subsidie op de kosten van een externe adviseur, met als doel het onderbouwen van een innovatie of de implementatie ervan te vergemakkelijken. Als voorwaarde geldt onder andere dat u een ondernemer bent die gevestigd is in de regio Eindhoven en dat u een nieuwe economische activiteit wilt ontwikkelen. Deze nieuwe economische activiteit moet leiden tot creatie of behoud van werkgelegenheid en de activiteiten moeten een duidelijke meerwaarde hebben voor de regio zoals: versterking van het bedrijfsleven, kwaliteitsverbetering van de vrijetijdssector, impulsen voor de leefbaarheid en duurzaamheid.
Subsidie internationale marktgerichte R en D
Met Eurostars stimuleren het ministerie van Economische Zaken en de Europese Commissie het onderzoekuitvoerende mkb om marktgerichte technologische ontwikkeling uit te voeren. Het doel is snellere ontwikkeling en groei van kleine bedrijven.
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland voert Eurostars uit in opdracht van het ministerie. Eurostars is een Europees innovatieprogramma en een initiatief van EUREKA en de Europese Commissie. Eurostars geeft projecten financiële ondersteuning via de nationale overheid van ieder deelnemend land. Het subsidiebedrag hangt af van de projectactiviteiten, de aard van de deelnemers en het land waarin men gevestigd is.
OP oost
Het operationeel programma (OP) EFRO Oost-Nederland is een gezamenlijk subsidieprogramma van de provincies Overijssel en Gelderland en werkt aan structurele versterking van de economie in Gelderland en Overijssel. Het doel van het OP is dat meer Oost-Nederlandse MKB-bedrijven meer omzet halen uit nieuwe producten. Daarom wordt het MKB direct ondersteund bij de productontwikkeling. Productvernieuwing is de basis voor behoud en vergroting van de concurrentiekracht en daarmee voor behoud van werkgelegenheid in Oost-Nederland. Oost Nederland zet de EFRO-middelen in op innovatiestimulering en koolstofarme economie.
Bron: TDW advies