De vraag naar vers vlees voor honden en katten is laatste jaren flik gegroeid. Bij Kivo Petfood in Veldhoven spreken ze van een ‘vleeshype’. ‘We’ gaan bewuster om met onze eigen voeding en dat besef sijpelt door naar de voeding voor onze viervoeters, is de analyse van het bedrijf van de familie Van Loon uit Veldhoven. ,,Steeds meer mensen zien in dat een hond een carnivoor is. Brokken mogen dan gemakkelijk zijn, honden hebben de voedingsstoffen die vlees bevatten nodig.” Die toegenomen vraag heeft ook voor groei gezorgd bij Kivo, dat vers vlees aangeleverd door poeliers en slagerijen verwerkt tot complete maaltijden. Eigenaar Cor van Loon (62) heeft vijf jaar geleden zijn eerste werknemer aangenomen: zoon Rick (24). Inmiddels telt Kivo zeven werknemers, waarvan twee parttimers. Dochter Esmee doet, naast haar studie in Amsterdam, de marketing. En moeder Anita verricht hand- en spandiensten. Kivo verwerkt wekelijks dertig, veertig on vers vlees, twaalf soorten, in complete maaltijden voor honden en katten. Geen ingewanden, geen slechtafval, wel organen, spiervlees en gedeeltelijk botten. Na de verwerking door Kivo vindt het voedsel zijn weg naar 143 verkooppunten, vooral winkels, fokkers en enkele particulieren uit de buurt. Het Kivo-vlees belandt ook in Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en Luxenburg. Het is Anita van Loons vader, Bert van de Vorst, die in 1972 met Kivo begint. Hij fokt mastiffs. Om kampioenen van zijn honden te maken, besluit hij zelf hondenvoer te gaan maken. Nadat zijn mastiffs in de prijzen vallen, krijgt Van de Vorst van andere hondenliefhebbers de vraag of hij ook hen van voer kan voorzien. Hij begint in zijn achtertuin aan de Schoolstraat in Veldhoven. Kivo noemt hij zijn product: een samentrekking van kip en Van de Vorst. Schoonzoon Cor van Loon gaat in 1986 bij zijn schoonvader in loondienst. In 1990 neemt hij de zaak over. Van Loon ziet in dat er meer uit Kivo te halen valt. ,,Meer omzet door meer producten.”
De overname verloopt geleidelijk. ,,Bert kwam daarna dagelijks een kopje koffie drinken. Helaas heeft hij niet lang kunnen nagenieten”. vertelt Cor van Loon in zijn kantoor midden van zijn gezin, Bert van de Vorst overlijdt in 1999 op 66-jarige leeftijd. Zeker de eerste vijftien jaar als eigen baas maakt Cor van Loon lange dagen. Werkdagen beginnen om zes uur ‘s ochtends. ‘s Avonds rijdt Van Loon bestellingen naar klanten. Zijn bedrijf heeft hij inmiddels verhuisd naar de provincialeweg. Zoon Rick van loon werkte aanvankelijk bij DAF-dealer De Burgh. Na zijn werkdag daar springt hij bij in het familiebedrijf. ,,Om ervoor te zorgen dat ons pa wat eerder naar huis kan”, vertelt Rick. Hij ziet het werk niet minder worden, maar juist toenemen. Daarop zegt hij zijn baan bij De Burgh op om fulltime aan de slag te gaan bij Kivo. Eerst in de productie. Successievelijk verlegt hij zijn werkzaamheden naar de aansturing, inkoop, het stroomlijnen van productieprocessen met nieuwe machines en productontwikkeling. Kivo wil importeur worden van een concentraat van vitamines en mineraken uit Nieuw-Zeeland voor sledehonden. Rick:,,Er is veel vraag naar kwalitatief vlees, bijna humaan,” Die standaard verbaast buitenlanders nu en dan. Runderpenzen eten wij gewoon op, stelt de Portugese werkneemster van Kivo. Dat zelfde constateerden lieden uit de Emiraten over kippendijen en- nekken.
Het onderkomen van Kivo aan de Provencialeweg barst na 30 jaar uit de voegen. Nadat de familie de koppen bij elkaar heeft gestoken, wordt in 2012 een leegstaand pand aan de Run gekocht. Een paar keer heeft Van Loon de mogelijkheid gehad om zijn bedrijf te verkopen. Daarvan ziet hij af, omdat Rick de zaak wil overnemen. ,,Je bedrijf overdragen aan de volgende generatie is het mooiste wat er is’’, vindt Cor van loon. Vanaf volgend jaar wordt Rick geleidelijk eigenaar. ,, Als wij een boterham overhouden van de huur, is dat prima.’’ Cor van Loon denkt tot zijn 65e door te gaan. Hij heeft er plezier in, gaat geregeld ook op zondag naar de zaak. Kicken, denk hij dan als hij om zich heen kijkt. De nauwe samenwerking met zijn zoon loopt gesmeerd. Ruzies of problemen hebben ze niet. Discussies en meningsverschillen wel degelijk. Bijvoorbeeld over investeringen. Dan wil Rick een nieuwe kantelaar kopen die het productieproces vergemakkelijkt. Cor denkt dan: kijk eerst maar eens naar ene tweedehands exemplaar. Rick: ,,Hij beweegt wel mee.’’ Lachend:,, Al moet ik hem daar af en toe bij helpen.’’
Bron: Eindhovens Dagblad
Geef een antwoord