Door: Miel Timmers
E-mail: m.timmers@ed.nl
VELDHOVEN. In zijn vooruitblik vorig jaar voorzag topman Eric van Schagen van Simac voor 2015 een ‘moeizaam’ jaar. Nu zit hij een stuk relaxter op zijn stoel. “We hebben veel bereikt in het afgelopen jaar. Onder aan de streep heeft dat nog niet veel gebracht, maar ons bedrijf is een stuk krachtiger geworden.”
Het Veldhovense IT-technologiebedrijf heeft de netto-omzet en winst (na belastingen) licht zien groeien, naar respectievelijk ruim 185 miljoen en een miljoen euro. Een jaar eerder bedroeg de omzet nog 177 miljoen en de winst 846.000 euro. Van Schagen: “Netto zijn 2014 en 2015 magere jaren geweest. Met deze omzet zouden we een nettowinst van vijf miljoen euro moeten kunnen maken.”
Dat die doelstelling niet is gehaald, heeft volgens Van Schagen diverse oorzaken. Simac heeft veel geïnvesteerd in projecten, ook ambitieuze die zijn gestrand. Daarmee zijn snel miljoenen gemoeid. Ook heeft Simac veel geld gestoken in klanttevredenheid. “We hebben veel tijd gestoken in het verbeteren van IT-systemen van klanten om storingen te verhelpen. Uren die niet door klanten worden betaald. Maar op de langere termijn spinnen we daar garen bij. Met het betrouwbaarder maken van systemen van een grote klant zijn snel 5000 uren gemoeid. Dat komt neer op een kostenpost van 400.000 euro.”
Belangrijke klanten van Simac zijn Jumbo, Blokker, Rituals, HEMA, Lidl, Dela, scholen ,ministeries en zorginstellingen. Het IT-bedrijf telt, inclusief een participatie van 60 procent in een bedrijf in Praag, ongeveer 900 werknemers.
Een kwart van de omzet haalt Simac in de detailhandel. Daarna zijn verzekeraars en financiële instellingen de belangrijkste markten. De industrie staat op plaats drie.
Wat ook heeft geleid tot minder winst is de reorganisatie die Simac vorig jaar heeft doorgevoerd. Bij een werkmaatschappij zijn veertig banen geschrapt. Dat heeft het bedrijf ongeveer 1,5 miljoen euro gekost.
Van Schagen ziet zijn bedrijf steeds meer de rol pakken van adviseur die IT-vraagstukken ook kan implementeren. “We hoeven bijvoorbeeld niet meer zelf een cloud te bouwen, maar gaan er samen met klanten voor zorgen dat ze van de cloud van zeg Amazon kunnen gebruikmaken. Wat er in de IT-markt gebeurt, hoort iedereen, maar hoe je daar komt en gebruik van maakt, dat moeten wij doen. Vroeger gingen onze mensen naar klanten toe. Ik zie steeds vaker gecombineerde projectgroepen ontstaan met onze mensen en werknemers van klanten. Die werken ook bij ons op kantoor.
Winstgevend
Door steeds meet integrale oplossingen te verkopen, ziet Van Schagen de winstgevendheid van zijn Simac in dit jaar verder verbeteren. Vooral de verkoop van het onderdeel 3Services aan een Belgische sectorgenoot, begin dit jaar, zal die winst stuwen.
Van Schagen denkt het omzetverlies van 3Services (25 miljoen euro) te compenseren door consolidatie van de activiteiten in Tsjechië en door autonome groei.
Niettemin realiseert de Veldhovense topman zich dat Simac ‘alle zeilen moet bijzetten om de ontwikkelingen te kunnen bijhouden’. De IT-branche is een turbulente, met veel concurrentie en toenemende prijsdruk.
Geef een reactie