Woensdag 09 November

Denk niet: ‘We doen dit wel even vanuit Brabant’

Als 21-jarig broekie startte Toon Jansen vijftig jaar geleden zijn eenmanszaak vanuit een Gerwense schuur. Inmiddels heeft het bedrijf zeven vestigingen in Nederland en Duitsland en 400 medewerkers in …

Als 21-jarig broekie startte Toon Jansen vijftig jaar geleden zijn eenmanszaak vanuit een Gerwense schuur. Inmiddels heeft het bedrijf zeven vestigingen in Nederland en Duitsland en 400 medewerkers in dienst. A Jansen BV bouwt wegen, recyclet minerale grondstoffen en levert beton en Legioblocken binnen heel Europa.

De kiem van het buitenlandse succes van Jansen ligt in 1988 in het Ruhrgebied. De NAVO zocht destijds een betonleverancier voor het bouwen van bunkers in Duitsland. Jansen kreeg de opdracht en ging met vijftien mensen drie jaar lang daar aan de slag. De samenwerking met de Duitsers liep van het begin af aan soepel, vertelt Toon.

„Ik kan er goed zaken mee doen. Ze zijn altijd op tijd, houden zich aan hun afspraken en zijn ‘to the point’. Die eigenschappen passen ook bij mij, daarom klikt het zo goed.” De solide relatie werpt vijf jaar later haar vruchten af. Het is in de jaren 90 en Nederland zit in een recessie. Veel grote bedrijven in Nederland gingen failliet.

Inspelen op kansen
„We hadden hierdoor ineens een stuk minder werk. Ik moest iets doen. Van mijn Duitse contacten wist ik dat er in het Oosten, sinds de val van de muur, veel sloopwerk was. Daar heb ik op ingespeeld.” Jansen pakt het voortvarend aan. Hij opent meteen een vestiging in Meissen, vlakbij Dresden. Daar stationeert hij dertig mensen voor het maken van Legioblocken, reusachtige Legostenen van beton.