Bedrijven doen het zonder steun van banken en overheid, maar zijn de laatste jaren de snelste groeiers.
ROTTERDAM. De MKB-bedrijfjes die de afgelopen jaren voor de grootste banengroei hebben gezorgd, worden nauwelijks serieus genomen door het rijk. Tot die conclusie komt hoogleraar Justin Jansen. “Zo’n 2.800 snelgroeiende bedrijven hebben een extreme prestatie geleverd, maar niemand staat er bij stil.”
Volgens Jansen zijn de snelle groeiers in de afgelopen drie jaar gemiddeld van 20 naar 45 voltijds medewerkers gegroeid. “De 70.000 banen zijn er echt tegen de stroom in gekomen”, zegt de Rotterdamse hoogleraar. In diezelfde periode, tussen 2011 en 2014, is het totale aantal banen in Nederland namelijk met 150.000 afgenomen. Vooral de grote concerns hebben gesneden in de werkgelegenheid.
” Deze 2.800 snelgroeiende bedrijven, samen nog geen half procent van alle ondernemingen, hebben dus echt een extreme prestatie geleverd.” Jansen stuitte op de onbekende groeimotortjes van de Nederlandse economie bij een onderzoek naar scale-ups, bedrijven die de startfase ontgroeid zijn. Hij presenteert zijn bevindingen vandaag.
Niet eerder zijn snelgroeiende bedrijven op deze manier in kaart gebracht. Enkele bekende voorbeelden van snelgroeiende MKB-bedrijven zijn HelloFresh en Booking.com. De meeste blinken echter uit in onbekendheid.
De onderzoeker noemt de ondernemingen de ‘ echte ruggengraat’ van de Nederlandse economie. De meeste bedrijven zitten in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Eindhoven en ze zijn actief in detail- en groothandel en in de zakelijke dienstverlening. “Er zitten nogal wat e-commerce bedrijven tussen, zoals betaalservice Adyen en digitale krantenkiosk Blendle.”
Opvallend vindt Jansen dat de relatief bescheiden bedrijven nauwelijks actief zijn in wat de regering de ‘ Topsectoren’ noemt. Voor deze sectoren, waaronder chemie, water, energie en life sciences, waarin Nederland de komende jaren moet uitblinken, is speciaal beleid gemaakt.
De meeste snelgroeiende bedrijven moeten het juist stellen zonder hulp van de overheid. Zelfs van banken krijgen ze niet snel een lening, constateert de hoogleraar ondernemerschap aan de Erasmus Universiteit.
Daarmee doelt Jansen overigens niet op bekende namen, zoals supermarktuitdager HelloFresh met haar maaltijdboxen, maar het overgrote, onzichtbare deel dat wel moeite heeft financiers te vinden.
“Ze zijn te groot voor een start-up-programma of crowdfunding, maar te risicovol om bij de banken aan te schuiven. Ze zijn goed in wat ze doen, maar verder nog nauwelijks bezig met zichzelf zichtbaar te maken door marketing en netwerken. Ze opereren echt onder de radar.”
Vanwege hun belang voor de Nederlandse economie pleit Jansen (‘De regering heeft 100.00 banen beloofd’) voor meer steun voor deze bedrijven. “Bij het vinden van financiers, maar ook voor de ondernemers die nieuwe vaardigheden moeten leren om hun groeiende bedrijf te managen en hulp bij het vinden van geschikt personeel.”
De snelgroeiende bedrijven vissen voor hun mensen in dezelfde vijvers, merkt hij. “En zonder goede mensen kunnen ze niet doorgroeien. Het zou daarom gemakkelijker moeten zijn om hoogopgeleiden uit het buitenland hierheen te halen.”
De ScaleUp Dashboard van de Rotterdam School of Management en het Erasmus Centre for Entrepreneurship wordt vandaag uitgebracht. Jansen: “Deze bedrijfjes brengen uiteindelijk de gewenste innovatie en de nieuwe markten.”