Zes keer staat de stad Eindhoven in het regeerakkoord. De naam Amsterdam komt er maar één keer in voor. En Brainport Eindhoven is voortaan écht een mainport. Zonder het hardop uit te spreken omarmt het nieuwe kabinet Zuidoost-Brabant.
Zo worden er de komende jaren honderden miljoenen euro’s geïnvesteerd in onderzoek bij grote technologische instituten en bij universiteiten en hogescholen met een focus op techniek. Daar komen TNO, de TU/e en Fontys dus voor in aanmerking.
Topsectorenbeleid
Ook komt er meer geld voor onderzoek in het zogenoemde topsectorenbeleid, dat is gericht op samenwerking van bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheid. De focus daarin komt te liggen op drie terreinen. In een van die drie sectoren – quantummechanica, hightech, nanotechnologie en fotonica – is Brainport toonaangevend. De andere twee thema’s zijn energietransitie en duurzaamheid en landbouw, water en voedsel.
Verder gaat het kabinet ‘de mainport-status van de regio Eindhoven samen met de regio verder uitwerken. Daarmee komt de regering niet alleen een toezegging van nu demissionair minister Henk Kamp (VVD) van Economische Zaken na, Rutte-III gaat nog verder.
Mainport
Brainport heeft nu formeel de felbegeerde status van derde mainport van Nederland, naast Schiphol en de Rotterdamse haven. Kamp wilde daar eerder niet aan. ,,Eindelijk en volkomen terecht”, reageert CDA-kamerlid Agnes Mulder, die de motie indiende waardoor Brainport nu mainport genoemd kan worden. ,,Dit is de erkenning die de regio verdiend. Dit akkoord ademt ook op een belangrijk aantal onderdelen de geest van mainport Eindhoven.”
Het kabinet voorziet ook een verdere groei van Eindhoven Airport, in het kielzog van de verdere groei van Schiphol vanaf 2020. Omslag in het regeringsbeleid is dat niet langer het aantal vliegbewegingen leidend is, maar de hinderbeperking: ‘de sector kan met slimmere en schonere vliegtuigen kan creëren voor groei van het aantal vluchten”, aldus het kabinet.
Om Eindhoven beter bereikbaar te maken, wil de regering bekijken hoe de verbinding vanuit deze stad naar Duitsland kan worden verbeterd. Daarnaast zal de IJzeren Rijn – van Hamont via Budel naar Weert – ook gebruikt gaan worden voor personenvervoer.
Bron: Eindhovens Dagblad
Geef een antwoord