Het aantal bedrijfsoverdrachten neemt weer toe, zegt voorzitter Ad Strijbosch en de branchevereniging.
Zo’n tien bedrijfsoverdrachten per jaar, doet hij. Als het economisch tij tenminste een beetje gunstig is, en dat is nu het geval, ,,We zien meer activiteit,, zowel aan de aan- als verkoopkant”, constateert Ad Strijbosch.
Dat geldt voor zijn bedrijf De Overname Adviseur Midden- en Oost-Brabant in Sint-Oedenrode, waarvan hij mede-eigenaar is.
Maar Strijbosch hoort het ook van collega’s die hij kent als voorzitter van de Beroepsorganisatie voor Specialisten en Bedrijfsoverdracht (BOBB).
De verkoop van kleinere bedrijven – gemiddelde grootte tussen 5 en 20 werknemers – stond in de afgelopen jaren op een lager pitje. Als gevolg van de crisis heeft de babyboom- generatie de verkoop van zijn bedrijf uitgesteld”, weet Strijbosch. De leeftijd van de verkoper maakt langer wachten nu niet wenselijk.,, En de prijzen komen nu meer in lijn met de verwachtingen van de verkopende ondernemer.”
Dat is geen kwestie van lekker willen cashen, legt Strijbosch uit.
Eigenaren moeten de waarde van hun pensioenvoorziening uit het bedrijf zien te halen.
Wat de overdrachten weer op gang helpt, is dat de banken wat toeschietelijker worden om een overname – deels – te financieren.
Strijbosch ziet sinds de crisis het fenomeen dat banken eisen dat de verkopende partij ook een deel van de financiering op zich neemt, vaak door een achtergestelde lening te verstrekken aan de koper. Om het benodigde kapitaal op tafel te krijgen, is doorgaans een combinatie van financiers nodig.
Strijbosch ziet ook vel ‘crowdfunding’, maar dan in de ouderwetse betekenis die hij er aan geeft. ,,Meer in de privé-sfeer. Ondernemers gingen vroeger ook eerst geld halen bij familie en pas daarna naar de bank. Er zijn ook veel oud-ondernemers bereid te investeren in bedrijfsoverdrachten. Dat kan ze een hoger rendement opleveren dan de 1 procent op hun spaarrekening.”
Bijkomend voordeel van de betrokkenheid van oud-ondernemers is dat de koper meteen is voorzien van een coach. Dat is zeker nuttig als de koper een startende ondernemer is.
Strijbosch merkt dat bedrijven zowel aan ervaren als aan jonge, hoogopgeleide personeelsleden worden overgedaan.
De BOBB-voorzitter schat in dat ongeveer een derde van de bedrijven aan de familie of aan het management wordt verkocht. Nog eens een derde komt ‘op de markt’ en wordt via een adviseur in andere handen geleid.
‘De verkoop van een bedrijf is een emotionele beslissing’
De andere bedrijven worden geliquideerd. Het succes van een geslaagde bedrijfsoverdracht staat of valt in de ogen van Strijbosch met de voorbereiding door de ondernemer. ,,Ondernemers zijn van nature impulsief. De verkoop van een bedrijf is een emotionele beslissing die ze dan ook meteen afgehandeld willen hebben. Maar de voorbereiding van een verkoop vergt zeker een half jaar, en in het ergste geval drie of vier jaar.”
Soms is een fiscale herstructurering van het bedrijf nodig bijvoorbeeld als het vastgoed niet word meeverkocht, legt Strijbosch uit. Een andere complicatie: de overdracht van kennis. ,,De kennis zit vaak in het hoofd van de ondernemer. Die moet overgedragen worden op de koper of eerst in de organisatie zijn neergelegd.” Of een geschikte verkoper kan worden gevonden, hangt volgens Strijbosch samen met de kwaliteit van de ondernemer. ,,Een goede ondernemer weet wie interesse kan hebben in zijn bedrijf. Iemand die bij de waan van de dag onderneemt, kent zijn concurrenten, toeleveranciers en klanten niet.”
In Europa is zorg over het vaak mislukken van bedrijfsoverdrachten. Strijbosch verwacht op termijn Brusselse regelgeving om de kwaliteit van overname adviseurs te waarborgen.
De beroepsorganisatie, ingesteld mede op initiatief van het ministerie van economische zaken en de Kamer van Koophandel is zelf zijn leden gaan certificeren. Vrijwel alle 135 leden hebben dat proces inmiddels doorlopen.
Strijbosch meent dat de bij bedrijfsoverdracht gespecialiseerde adviseurs een pré heeft ten opzichte van andere dienstverleners. Accountants, fiscalisten en administratiekantoren doen het erbij. Als je het goed wil doen, kan dat niet. Bovendien: een accountant die de cijfers van een bedrijf controleert, is gewend achterom te kijken. Zoals een roeier bij een bedrijfsoverdracht moet je vooruit kunnen kijken Zoals een kanoër.”
Bron:ED