Wilt u zakendoen in Marokko, Tunesië en Algerije? Ga dan van 2 t/m 5 februari mee met de economische missie naar Marokko, Tunesië en/of Algerije onder leiding van Lilianne Ploumen, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.
Deze missie biedt de kans voor het Nederlands bedrijfsleven en kennisinstellingen om zich voor het voetlicht te brengen bij relevante counterparts en influentials uit zowel de publieke als private sector.
Marokko
Veel Nederlandse ondernemers vinden hun weg al naar Marokko. Terecht, want Marokko is politiek stabiel, betreft een van de grootste Afrikaanse markten en heeft een stevige economische groei (gemiddeld 4%). Dit biedt kansen voor Nederlandse bedrijven. Onder meer investeert de Marokkaanse overheid o.a. in modernisering van de land- en tuinbouw (incl. zuivelketen) en afvalverwerking (afvalbeheer grote steden i.s.m. de private sector). Marokko heeft behoefte aan Nederlandse kennis en kunde.
Tunesië
Tunesië is een politiek stabiel land. De economie is gediversifieerd en marktgeoriënteerd. Naar verwachting stijgt de economische groei van net onder de 3% na 2016 verder. Land- en tuinbouw zijn belangrijke sectoren. Er zijn voor zowel Nederlandse bedrijven als kennisinstellingen uitstekende mogelijkheden onder meer op het gebied van tuinbouw (duurzame teelt) en zuivel (keten).
Algerije
Algerije is een politiek stabiel land. De economische groei van 2,8% zal naar verwachting de komende jaren net boven de 3% uitkomen. De olie- en gassector blijft belangrijk voor de Algerijnse economie. Met de tiende grootste gasreserves in de wereld is Algerije de belangrijkste gas producent in Afrika en de tweede grootste gasleverancier aan Europa. Algerije beschikt over de in omvang derde oliereserves van Afrika. Door hervormingen maakt de overheid het interessanter voor buitenlandse maatschappijen om in de export en productie sector te investeren. Staatsbedrijf Sonatrach heeft 80% van de olie- en gasreserves in handen. In het programma wordt een bezoek aan staatsbedrijf Sonatrach opgenomen. De strategie van Algerije is om in te zetten – met investeringen – op olie en gas, maar ook op de landbouwsector. Algerije is een flinke importeur van Nederlandse agro, onder meer de grootste importeur van Nederlandse pootaardappelen. Er is behoefte aan expertise voor, bijvoorbeeld in de de tuin- en kassenbouw en de aardappelketen.
Bron: www.rvo.nl