Wilt u zakendoen of zoekt u mogelijkheden voor investeringen en/of samenwerking in de Verenigde Staten? Ga dan mee met de economische missie naar de Verenigde Staten. Deze missie zal geleid worden door een bewindspersoon.
Focus op sectoren/thema’s
Deelname aan deze missie staat open voor bedrijven en kennisinstellingen uit onderstaande sectoren:
- Agri & Food en Tuinbouw & Uitgangsmaterialen met thema ‘Feeding the City & Healthier Food’
30 mei t/m 3 juni – Detroit, Grand Rapids en Chicago - Life Sciences & Health, Chemie en HTSM met thema ‘Healthy Ageing – Shared Challenges, Smart Solutions’
1 t/m 3 juni – Grand Rapids en Chicago
4 t/m 5 juni – Boston (bij voldoende belangstelling)
Agri & Food en Tuinbouw en Uitgangsmaterialen: Feeding the City & Healthier Food
De VS is een van de voornaamste producenten van landbouwproducten. Door de omvang van het land (Nederland past meer dan 270 keer in de VS) worden landbouwproducten traditioneel over grote afstanden getransporteerd. Zo is het heel gewoon om in New York een krop sla te vinden die in Californië is geproduceerd.
Hier begint verandering in te komen. Sinds enkele jaren krijgen Amerikaanse producenten, consumenten en beleidsmakers steeds meer interesse voor ‘local foods’, waarbij boerenbedrijven en tuinderijen hun producten direct aan consumenten, maar ook aan restaurants, supermarkten en bijvoorbeeld bedrijfskantines verkopen. Niet alleen afstand speelt daarbij een rol, maar vooral ook het meer toegankelijk maken van gezonde voeding in stedelijke gebieden, die geregeld te kampen hebben met zogenaamde ‘food deserts’. Deze toenemende belangstelling wordt gedreven door consumenten die steeds meer milieubewust zijn en daarnaast de lokale gemeenschap willen ondersteunen.
Om als retailer consumenten te (blijven) trekken is het van belang om klanten ‘unieke winkelervaringen’ te bieden. Retailers maken dan ook gebruik van deze aandacht voor gezonde, lokale, verse en ‘natuurlijke’ producten. Deze lokale productiesystemen bestaan uit meer traditionele boerenbedrijven, maar ook nieuwe Urban Agriculture concepten. Voor deze beide concepten zal aandacht zijn tijdens de missie.
Een ander belangrijk aandachtspunt van de missie is de rol van voedingsmiddelenfabrikanten bij het op de markt brengen van gezondere, meer duurzame producten. De voedingssector neemt daarin steeds meer verantwoordelijkheid, bijvoorbeeld door traditionele recepten te herformuleren met gebruik van minder zout of suiker en meer natuurlijke ingrediënten.
De missie biedt kansen voor bedrijven die zich richten op ontwikkelingen in de beide topsectoren in relatie tot Feeding the City & Healthier Food, waaronder bedrijven, kennisinstellingen en universiteiten. Het programma is een uitgelezen kans voor bedrijven die geïnteresseerd zijn in ontwikkelingen in de VS op de volgende deelonderwerpen:
- duurzame regionale en lokale productiesystemen;
- de bijdrage van voedselproductie op duurzame stedelijke ontwikkeling;
- proces- en productinnovaties op het gebied van voeding en verpakkingen;
- de toenemende aandacht voor gezondere voeding bij de consumenten wat een positieve uitwerking heeft op productontwikkeling door de voedingsfabrikanten;
- de rol van social media op deze ontwikkelingen.
LSH, Chemie en HTSM: Healthy Ageing – Shared Challenges, Smart Solutions
De VS staat net als Nederland voor grote maatschappelijke uitdagingen als het gaat om een toegankelijke, betaalbare en kwalitatief hoogwaardige zorg. Dit vertaalt zich in een groeiende vraag naar innovatieve concepten en producten.
De VS is een wereldleider in onderzoek en investeringen in hightech en life sciences en is een belangrijke innovator in geavanceerde diagnostiek en behandelingen. Daarbij investeert de VS stevig in de ontwikkeling van geavanceerde productietechnologieën en materialen die aan de basis staan van de ontwikkeling en introductie van nieuwe innovaties in de zorg. De economie in de VS groeit in vergelijking met andere landen in de wereld fors meer en de vooruitzichten zijn gunstig voor groeiende markten zoals de gezondheidszorg, met een jaarlijkse omzet van maar liefst honderden miljarden dollars.
Kortom: er zijn zeer goede redenen voor Nederlandse bedrijven, start-ups en kennisinstellingen om nu de kansen te verkennen in de VS voor R&D samenwerking, investeringen en business development. Kansen die de Nederlandse topsectoren Life Sciences & Health, High Tech Systemen & Materialen en Chemie graag samen willen verzilveren in de missie binnen het gezamenlijke thema ‘Healthy Ageing – Shared Challenges, Smart Solutions’.
Centraal in dit thema staat de match tussen de Nederlandse expertise, kennis en innovaties op het terrein van ‘Healthy Ageing’ en de vraag en investeringen in de VS. Het programma van de missie bestaat uit bedrijfsbezoeken, workshops, symposia, collectieve en individuele matchmaking in en rond de steden Grand Rapids, Chicago, en eventueel ook Boston. Boston is optioneel en wordt aan het programma in Grand Rapids en Chicago toegevoegd bij voldoende aanmeldingen voor deze stad.
Voor start-up bedrijven bestaat de mogelijkheid contact te leggen met de investor netwerken in de 3 steden en experts die onderzoekers en ondernemers helpen bij de ontwikkeling van hun start-up.
De missie biedt kansen voor (start-up) bedrijven, hightech toeleveranciers, kennisinstellingen, UMC’s en universiteiten die kennis en/of producten leveren op de volgende onderwerpen:
- medische apparaten en hulpmiddelen voor bijv. diagnostiek, detectie en revalidatie;
- nieuwe materialen en productietechnologieën zoals bijv. 3D-printing voor medische toepassingen;
- health-IT oplossingen voor o.a. de thuis- en ouderenzorg en kwaliteit van zorg;
- onderzoek in oncologie, kindergeneeskunde en neurodegeneratieve ziektes, maar ook materiaalonderzoek;
- technologieontwikkeling in bijv. robotica, tissue engineering, biomedische materialen, biomechanical engineering, optics en imaging.
Wilt u meer leren over deze onderwerpen in de VS of biedt uw bedrijf, kennisinstelling of organisatie oplossingen binnen deze thema’s, meldt u zich dan snel aan!
Belangrijk om te weten
- Beide programma’s zijn gericht op (start-up) bedrijven, kennisinstellingen en organisaties die concrete producten, diensten of kennis hebben en/of ontwikkelen in bovengenoemde deelonderwerpen.
- Het programma met het thema Healthy Ageing bezoekt de steden Chicago en Grand Rapids en bij voldoende belangstelling maakt Boston deel uit van dit programma.
- Het programma met het thema Feeding the City & Healhier Food start op 30 mei in Detroit.
- Direct voorafgaand aan deze missie naar de VS vindt ook een economische missie plaats naar Canada. Indien u hier belangstelling voor heeft, kunt u zich daar apart voor inschrijven via www.rvo.nl/missiecanada.
Bedrijvenprogramma
De missie biedt een goede gelegenheid voor Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen om de markt in de Verenigde Staten te verkennen, bestaande contacten aan te halen en om nieuwe contacten te leggen. Het programma voorziet in matchmaking, gekoppeld aan thematische seminars. Daarnaast zullen netwerkactiviteiten en bedrijfsbezoeken worden georganiseerd. Ten slotte kan de missie worden benut om bijvoorbeeld contracten of MoU’s te ondertekenen in het bijzijn van hoogwaardigheidsbekleders.
Deelname
De kosten van deelname bedragen € 950 per bedrijf (maximaal 2 deelnemers per bedrijf). Bij meer dan 2 deelnemers per bedrijf bedragen de meerkosten € 475 per extra deelnemer. Reis- en verblijfkosten en eventuele kosten in het kader van de individuele matchmaking (tolken en individueel transport) zijn voor eigen rekening.
Een reisbureau is gevraagd een reisarrangement samen te stellen. Het dienstenpakket dat u hiervoor wordt geboden omvat:
- deelname aan de (collectieve) programmaonderdelen;
- matchmaking;
- vermelding van uw bedrijfsprofiel in het missieboekje;
- collectief lokaal vervoer en lokale ondersteuning door de organisatie tijdens het verblijf in de Verenigde Staten.
Aanmelding
De inschrijving voor deze missie sluit op 15 april 2015. Aanmelding is uitsluitend mogelijk via deze link.
Contact
Voor meer informatie over de economische missie naar de Verenigde Staten kunt u contact opnemen met:
Telefoon: 088 042 42 42