Een traditionele kok en een hemelbestormer gaan samen koken bij de Karpendonkse Hoeve in Eindhoven. Eigenaresse Ingrid van Eeghem: ‘’We willen naar de top vijftig van de wereld’’
Peter Koehn heeft zijn koksmuts altijd op als hij aan het werk is. Dat doet hij al zo sinds hij in 1980 chef-kok werd bij de Karpendonkse Hoeve. Ryan Bahadoer heeft zijn haar in een knot, en een baardje. Niks muts. Met ingang van 1 augustus staan Koehn en Bahadoer samen achter het fornuis van het Eindhovense toprestaurant. Traditioneel en vernieuwend moeten elkaar gaan vinden.
Ryan Bahadoer (31) had het wel gezien bij Jiu.Nu aan de Willemstraat in Eindhoven, wasr hij chef-kok was. ‘’Ik deed daar drie jaar hetzelfde en werd voor van alles gebruikt: de telefoon opnemen, de buxus knippen, muizenbestrijding… Jiu.nu wilde de zaak aan mij verkopen, maar dat zag ik niet zitten. Vandaar dat ik Ingrid van Eeghem van de Karpendonkse Hoeve heb benaderd’’, zegt de kok, zoon van Soebnil Bahadoer van tweesterrenrestaurant De Lindehof in Nuenen.
Na het faillissement van zijn eigen restaurant LN2 aan de Eindhovense Bleekweg in juni 2012, klopte Bahadoer junior al eens eerder aan bij de Karpendonkse Hoeve voor een baan, maar ‘toen hadden we geen plaats’, verklaart Ingrid van Eeghem. Nu dus wel. ‘’Het is de bedoeling dat Ryan het gezicht van ons restaurant wordt. Ik appte hem deze week nog: ‘Je bent op zoek naar een podium om op te knallen.
Dat knallen moet groot succes gaan brengen. ‘’Zo lang ik kook zal drie Michelin-sterren mijn doel blijven.’’, zegt Bahadoer. Van Eeghem vult aan: ‘’We willen de boel opschudden en tot de top vijftig van de wereld gaan behoren.’’
Bahadoer wil daar aan bijdragen met ideeën die hij onder meer opdeed op culinaire reizen met zijn vader naar Thailand, Turkije, Indonesië. Uitgangspunt blijft voorlopig de traditionele kookunst van Peter Koehn. ‘’Grote stukken vlees, mooi gaar met een mooie saus erbij, dat is mijn basis’’, zegt Koehn. Met die basis wist hij sinds 1980 de Michelinster van De Karpendonkse Hoeve vast te houden.
Tot eind volgend jaar blijft Peter Koehn (64) in dienst, waarna Bahadoer de fakkel volledig overneemt. Een inkijkje in zijn denkwereld geeft een van de drie zogeheten signatuurgerechten die hij prijsgaf aan de samenstellers van de Michelingids: king crab en soft shell crab, op oosterse wijze bereid met gember, mango, citroengras, rode peper, kokosmelk en passievrucht. ‘’Met fruit, maar ook weer niet te veel, anders word je zo’n fruitkok.’’
Dominique Elshout
d.elshout@ed.nl
Eindhovens Dagblad
Geef een reactie