WTCE inspiratiesessie | International Webshops “Met een webshop is internationale sales kansrijk. Waarmee dien je rekening te houden als je exporteert?”
maandag 16 mei, 15:30 - 19:00E-Commerce
In de huidige tijd speelt e-commerce een steeds grotere rol. Veel internationaliserings-plannen houden dan ook rekening met het hebben van een eigen webshop, waarmee je de buitenlandse markt gedeeltelijk of soms in zijn totaliteit bewerkt. E-commerce biedt veel aantrekkelijke kanten waardoor met name het MKB opeens relatief eenvoudig internationaal actief kan zijn.
Los van de marketingstrategie moet men over een internationaliseringsstrategie op het gebied van e-commerce goed nadenken. Er zijn praktische zaken, met name bij verkoop aan consumenten, die vaak vergeten worden, zoals:
Website lokaliseren
Niet alleen qua taal, maar ook qua inhoud moeten websites gelokaliseerd zijn. Nederlandse leveringsvoorwaarden zijn vaak niet rechtsgeldig in het buitenland, logistieke kosten en verkoopprijzen kunnen variëren per land. Bovendien moet het assortiment soms per markt zijn aangepast met aparte artikelcodes en mogelijk andere producten of maten.
Aftersales service
Indien producten aftersalesservice nodig hebben, moet je mensen in hun eigen taal te woord staan. Wellicht moet je samenwerken met lokale servicebedrijven.
Logistiek
Veel e-commerce bedrijven waaronder zelfs een paar zeer bekende namen lijden nog steeds verlies op hun operatie. Logistiek is veelal het belangrijkste knelpunt. Zo langzamerhand verlangt iedere consument gratis thuisbezorging en retournering. Dit zorgt voor een enorme kostenpost. Andere onverwachte kosten kunnen voortkomen uit het combineren van producten waardoor het pakket of inhoud qua volume en gewicht in een andere prijscategorie komt en de zending substantieel in prijs stijgt. Denk dus goed na over de inrichting van logistiek en welke kosten dit met zich meebrengt. Een fulfilment partner als Amazon kan op dit gebied veel waarde toevoegen.
Juridische aspecten
Ieder land heeft zijn eigen regelgeving met betrekking tot webwinkels. Per land dient men zich er dus van te vergewissen dat leveringsvoorwaarden, producten en (export)documentatie conform de regels van het land zijn. Ook onderwerpen als productaansprakelijkheid en bescherming van de consument verschillen van land tot land. Daarnaast moet de website voldoen aan de veiligheidseisen die komen kijken bij het faciliteren van online betalingen.
Fiscale aspecten
Op het moment dat de totale online omzet die btw-plichtig is in een EU-land boven een bepaald drempelbedrag uitkomt (varieert per land), dient de ondernemer in dat land BTW-aangifte te doen. Om dit te doen moet men zich in dat land registreren. Vanaf 2021 is dit allemaal transparanter aangezien er dan 1 Europees drempelbedrag komt van €10.000. Bovendien versoepelen via de MOSS-regeling de mogelijkheden om verschuldigde buitenlandse BTW via de Nederlandse belastingdienst te voldoen. In landen buiten de EU kan soortgelijke problematiek ontstaan.
Douaneformaliteiten
Op het moment dat individuele zendingen een bepaalde waarde hebben (bedrag varieert per douanegebied) moet de ondernemer formeel goederen aangeven bij de douane. Het is in deze gevallen belangrijk om de exportdocumentatie goed op orde te hebben.
Aanmelden: via onderstaande tickets
Datum: 16 mei 2022
Tijd: 15.30 – 18.00 uur met uitloop tot 19.00 voor drinks & bites
Locatie: Evoluon , Noord Brabantlaan 1A, 5652 LA Eindhoven
Het aantal plaatsen is beperkt. Geef bij aanmelding aan of je een beginnend of ervaren exporteur bent.
Meld je aan via onderstaande tickets of via www.ondernemendeindhoven.nl
Reserveer alvast een plaats in de volgende Masterclass
Maandag 20 juni – Patenten & subsidies. Het belang van merk- en productbescherming & Beschikbare subsidies/vouchers voor internationaal ondernemen
Aanmelden
Leden van WTCE kunnen zich aanmelden voor de activiteit na het inloggenDirect inloggen voor leden
Geen lid maar wel interesse?
Meld u aan als introducé of word lid.Aanmelden is niet mogelijk voor dit evenement omdat u niet over de juiste rechten beschikt om deel te nemen of omdat de uiterste aanmelddatum reeds is geweest.